UPDATED Incident la spitalul Marius Nasta din București. Declaraţiile lui Arafat şi Voiculescu

Un incendiu a avut loc în această seară la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, potrivit relatărilor unor martori. UPDATED: A fost doar degajare de fum de la un generator al unei unități mobile ATI, iar pacienții din acel modul au fost mutați în spital/
Economica.net - Dum, 21 feb. 2021, 20:04
UPDATED Incident la spitalul Marius Nasta din București. Declaraţiile lui Arafat şi Voiculescu

Voiculescu despre incidentul de la „Marius Nasta”: Pacienţii care erau înăuntru erau neintubaţi. Echipamentul a fost verificat acum două luni

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că echipamentul de la unitatea mobilă ATI a Institutului „Marius Nasta” a fost verificat în urmă cu două luni.

„A fost un incident minor. O sperietură mare însă. Avem şapte pacienţi, cu toţii sunt în regulă. În această seară cu toţii au fost transferaţi în secţii ale Institutului ‘Marius Nasta’. Totul este în regulă în acest moment. Informaţiile pe care le avem până în acest moment este că nu a fost vorba despre un incendiu, mai degrabă o degajare de abur, respectiv de fum. Nu este vorba despre altceva. Vorbim de asemenea despre un echipament exterior spitalului, un tir care a fost reechipat ca să funcţioneze ca o secţie de ATI mobilă, un echipament care a fost verificat tehnic ultima dată acum două luni. Nu vorbim despre probleme cu echipament vechi sau alte lucruri care ar putea să pună în pericol viaţa pacienţilor. Vorbim despre un echipament care a fost verificat acum două luni. Nu putem să vorbim despre probleme ale echipamentului atât timp cât nu a existat un incendiu, a exista o degajare de abur sau de fum. Asta ne vor spune specialiştii după ce vor face toate verificările acolo”, a declarat Voiculescu la Institutul „Marius Nasta”.

Şeful ISUBIF: În unitatea unde erau pacienţii nu a pătruns fum sau abur

Colonelul Orlando Şchiopu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov (ISUBIF), a declarat că primele echipaje de pompieri care au ajuns la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au constatat că nu a fost vorba despre un incendiu, iar în interiorul unităţii mobile ATI, unde erau internaţi şapte pacienţi, nu a pătruns fum sau abur.

„La ora 22,22, am fost anunţaţi despre un incendiu la unitatea de terapie intensivă mobilă. Ne-am deplasat cu opt autospeciale de apă cu spumă, două autospeciale de salvare la înălţime, trei descarcerări şi 12 echipaje SMURD de prim-ajutor şi terapie mobilă intensivă, două echipaje ale serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Primele echipaje au ajuns la ora 22,30. Au constatat că în interiorul unităţii de terapie intensivă se află şapte pacienţi şi nu era vorba despre un incendiu, nu se vedea flacără. Am procedat în primă fază la evacuarea celor şapte pacienţi. Urmează să facem verificări, pentru a stabili dacă a fost abur, dacă a fost fum, dacă a fost flacără sau nu (…). La prima vedere, după ce am deschis unitatea de climatizare a unităţii exterioare, am observat că poate să fie şi abur, poate să fie şi fum, vom verifica în amănunt”, a spus Orlando Şchiopu, care a condus intervenţia.

El a precizat că este vorba despre un echipament dat în folosinţă în octombrie anul trecut şi a fost verificată de curând.

„Din ceea ce ştiu până acum, incendiul a fost anunţat de personalul de pe locul de muncă şi dânşii au spus că au văzut flacără. Este un echipament aflat în folosinţă, avea şapte pacienţi înăuntru, dintr-un maxim de 12 locuri. Când am ajuns, nu am găsit flacără, nu am găsit degajări de fum, înăuntru, unde erau cei şapte pacienţi, nu a pătruns nici abur, nici fum, erau în stare normală pacienţii. Împreună cu firma care asigură service-ul vom face verificări. Noi am desfăcut unitatea de climatizare, nu se văd cabluri arse, nu se văd probleme deosebite la instalaţia de ventilaţie”, a mai spus şeful ISUBIF.

Arafat: „Era anunţat un incendiu la TIR-ul de terapie intensivă, însă la sosirea echipelor nu era foc cu flacără. În interiorul TIR-ului nu era fum şi nici flacără. Echipele sunt acolo, nu sunt probleme. Probabil, pacienţii vor fi relocaţi până se verifică complet situaţia. Nu sunt probleme la acest moment”, a spus șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat. Și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat la Digi24 că este vorba despre un generator care a scos fum.


Beatrice Mahler: Unitatea mobilă ATI a fost închisă pentru dezinfecţie şi curăţenie, fiind redeschisă vineri

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a anunţat, duminică seara, că unitatea mobilă ATI a fost închisă în această săptămână, „a fost verificată”, s-a făcut dezinfecţie şi curăţenie şi s-a redeschis vineri.

„Din octombrie este secţia mobilă. A fost închisă în această săptămână, a fost verificată, s-a făcut dezinfecţie şi curăţenie conform procedurilor pentru scăderea riscului de infecţii asociate asistenţei medicale şi a fost redeschisă vineri”, a declarat Mahler la Digi 24.

Ea a afirmat că toţi pacienţii din unitatea mobilă sunt infectaţi cu COVID cu forme severe, însă nu sunt intubaţi, ci ventilaţi non-invaziv.

„Vorbim despre pacienţi COVID în unitate mobilă. Institutul ‘Marius Nasta’ are trei departamente de terapie intensivă dacă luăm în calcul şi unitate mobilă: o secţie de terapie intensivă non-COVID, o secţie de Terapie Intensivă COVID în cadrul spitalului şi această unitate mobilă care a fost extrem de utilă în perioada în care numărul de cazuri era mare, acum însă este la capacitatea mult scăzută ca şi grad de ocupare. Este necesară pentru pacienţii cu risc iminent de a fi intubaţi. Doar doi pacienţi vor merge în secţie de Terapie intensivă COVID, ceilalţi vor fi manageriaţi pe secţie, însă cu echipamente de tip ventilaţie non-invazivă în cadrul secţiei. Niciun pacient nu este intubat. Pacienţii sunt neintubaţi, sunt pacienţi ventilaţi non-invaziv, însă cu forme severe”, a explicat managerul.




UPDATE 23.30 Pacienții din unitatea mobilă au fost transferați în spital, după cum puteți vedea în ultimele imagini din galeria foto. Autospecialele SMURD încep să se retragă.

–––––––––––––

UPDATE 23.16: Ce spune spitalul

„Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” informează pacienții, aparținătorii și opinia publică în legătură cu faptul că, în această seară a existat un incident la un ventilator dispus in perimetrul exterior al unității mobile ATI.

Niciun pacient nu a fost rănit în urma acestui incident, iar în prezent pacienți aflați in unitatea mobilă ATI sunt transferați în compartimentul ATI din interior.

În prezent suntem la fața locului pentru a evalua situația și a lua măsurile care se impun. Vom reveni cu amănunte”, transmite într-un comunicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, potrivit Digi 24.

–––––––––––––

UPDATE 23.12: Raed Arafat: „Era anunţat un incendiu la TIR-ul de terapie intensivă, însă la sosirea echipelor nu era foc cu flacără. În interiorul TIR-ului nu era fum şi nici flacără. Echipele sunt acolo, nu sunt probleme. Probabil, pacienţii vor fi relocaţi până se verifică complet situaţia. Nu sunt probleme la acest moment”, a spus șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat. Și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat la Digi24 că este vorba despre un generator care a scos fum.

––––––––––––––

Știrea inițială

Incendiul ar fi izbucnit la unitatea mobilă ATI pentru cazurile de Covid, situată în curtea spitalului, potrivit primelor informații. Ar fi vorba despre un echipament electric al acelui modul mobil, mai precis un generator, din care a început să iasă fum.

În acel moment erau șapte pacienți în acel modul.

Curtea spitalului este plină de mașini de pompieri și de la alte unități SMURD, la momentul transmiterii acestei știri. Nu mai puțin e opt autospeciale au fost trimise să intervină.

Potrivit Digi 24, cel mai probabil oamenii din unitatea mobilă vor fi transferați în spital, iar șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat, a spus, la Antena 3, că „nu era foc, era probabil ceva la exterior” și a confirmat că oamenii vor fi transferați în alte secții în spital. 

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, potrivit Enerdata....
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...