UPDATE 3: DNA deschide un dosar privind autorizarea pensiunii. Șase persoane au fost găsite moarte. Incendiu puternic la complexul Ferma Dacilor. Unitatea nu are autorizaţie de securitate la incendiu

Update 4: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat în această seară că a solicitat toate documentele privind controalele efectuate la Ferma Dacilor, măsurile impuse și sancțiunile aplicate.
AGERPRES - mar, 26 dec. 2023, 08:24
UPDATE 3: DNA deschide un dosar privind autorizarea pensiunii. Șase persoane au fost găsite moarte. Incendiu puternic la complexul Ferma Dacilor. Unitatea nu are autorizaţie de securitate la incendiu

„În urma tragicului eveniment produs în această dimineața la un operator din județul Prahova, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a solicitat ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate, inclusiv deficiențele constatate și sancțiunile aplicate, dacă acestea există, precum și măsurile dispuse de personalul de specialitate în scopul remedierii deficiențelor constate la nivelul spatiilor aparținând operatorului economic cu funcțiuni de cazare situat în localitatea Tohani din județul Prahova, în timpul verificărilor efectuate”, declară instituția într-un comunicat de presă.

Datele prezentate vor contribui la crearea unei imagini obiective asupra activităţilor derulate de ambele părţi, îndatoririle şi obligaţiile aferente fiecărui sector de activitate, în scopul protejării vieţii şi a bunurilor cetăţenilor. În cazul în care vor fi constatate nereguli sau deficienţe în îndeplinirea atribuţiilor, IGSU dă asigurări că vor fi dispuse măsurile care se impun.

Ferma Dacilor nu are autorizaţie de securitate la incendiu, a informat, marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Secția militară a DNA a clasat în martie 2023 un dosar care privea modul în care funcționa Ferma Dacilor fără autorizație de incendiu, potrivit informațiilor G4Media. DNA va redeschide acest dosar după ce pensiunea a ars din temelii marți, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

Update 3: Până acum au fost găsite șase cadavre. Sunt declarați doi copii morți și trei adulți. Încă nu se știe dacă ultima victimă carbonizată este un adult sau nu. În continuare, alte două persoane sunt dispărute.

Echipele de pompieri vor continua şi pe timpul nopţii căutarea persoanelor care sunt încă date dispărute în urma incendiului de la Ferma Dacilor, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, relatează Agerpres.

Copilul patronului se numără printre persoanele dispărute la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu, patronul complexului turistic Ferma Dacilor, se numără printre persoanele dispărute în incendiu. În afară de cele trei cadavre descoperite, în continuare alte cinci persoane sunt căutate, relatează RomâniaTv.net.

Patronul ar fi intervenit de urgență în momentul în care a simțit fum în cameră, însă nu a reușit să salveze toți copiii care erau cazați la mansarda pensiunii. Cornel Dinicu are cinci copii, cel mai mare are 22 de ani, iar cel mai mic are patru ani.

Sursa foto: Observatorul prahovean.

Update 2: Cele trei persoane încă date dispărute în urma incendiului de la Ferma Dacilor din satul Tohani sunt doi copii şi un adult tânăr, a declarat, marţi, prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu.

Oficialul a adăugat că „şansele sunt minime” ca cele trei persoane date dispărute să fie în viaţă.

„Este deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Se fac şi cercetări în paralel. Momentan, incendiul a fost lichidat, însă toţi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă încearcă găsirea celor trei persoane date dispărute”, a declarat Nanu.

El a spus că incendiul a afectat o singură clădire, un spaţiu cu restaurant la parter, care avea câteva spaţii de cazare la parter şi aproximativ cinci camere la mansardă. Incendiul ar fi pornit dintr-un loc de cazare de la mansardă.

La momentul incendiului, în clădire avea loc o petrecere privată, la care participau 26 de persoane. Nanu a afirmat că una dintre persoanele care au murit ar fi un bărbat, angajat al complexului turistic, care a încercat să îşi salveze copiii. Soţia acestuia şi unul dintre copii au fost transportaţi la spital, a adăugat el.

Potrivit prefectului, la complexul turistic din Prahova a existat un control în 2019, în urma căruia au fost aplicate şase sancţiuni, despre care a spus că nu are detalii. Un an mai târziu, a afirmat el, a fost un alt control, dar nu există informaţii legate de acesta.

La locul incendiului sunt apropiaţi ai victimelor şi psihologi, care să îi susţină pe aceştia, a arătat Virgiliu Nanu. Cele cinci persoane decedate, a adăugat el, sunt greu de identificat.

Focul a fost lichidat de pompieri; eventuale victime sunt căutate încă

 

Incendiul care a izbucnit marţi dimineaţă la Ferma Dacilor din satul Tohani a fost lichidat, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Conform sursei citate, în continuare se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative şi continuă căutarea eventualelor victime.

Cinci victime carbonizate (patru adulţi şi un copil) au fost găsite până la acest moment.

De asemenea, două persoane au fost duse la spital cu arsuri.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Andrei Ilinca, a declarat, pentru AGERPRES, că o femeie de 47 de ani, care a suferit arsuri pe 5% din corp, la nivelul feţei şi unei mâini, a rămas internată în secţia de Chirurgie Plastică, iar un adolescent de 16 ani, cu arsuri pe 8% din corp, a fost transferat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Update 1: Un incendiu de proporţii a izbucnit, marţi dimineaţă, la Ferma Dacilor din comuna prahoveană Gura Vadului, sat Tohani, autorităţile activând Planul Roşu de Intervenţie. Pănă acum, sunt cinci morţi şi trei persoane dispărute.

Pompierii au găsit o a cincea victimă a incendiului izbucnit, marţi dimineaţă, la Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, fiind vorba despre încă un adult al cărui trup este carbonizat, precizează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova

Anterior au mai fost găsite patru victime carbonizate – trei adulţi şi un copil.

O echipă de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică va fi trimisă la Tohani pentru a sprijini ancheta în acest caz.

„Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini ancheta”, a transmis IGPR.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au deschis un dosar penal pentru distrugere şi ucidere din culpă în acest caz.

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că anchetatorii nu exclud nicio variantă, fiind luate în calcul atât izbucnirea focului ca urmare a unei acţiuni intenţionate, cât şi varianta unui accident.

Incendiul nu a fost încă lichidat, astfel că deocamdată nu se pot face cercetări la faţa locului, precizează sursele indicate.

Ferma Dacilor este un operator economic cu funcţiuni de cazare şi restaurant aflat în satul prahovean Tohani, , scrie Agerpres.

Obiectivul nu are autorizaţie de securitate la incendiu, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

În pensiune erau cazate 22 de persoane, dintre care 12 persoane s-au autoevacuat, două persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore, două victime (un adult şi un copil) au fost extrase decedate (carbonizate), precizează ISU Prahova.

„Pentru identificarea şi altor persoane dispărute, pompierii au constituit echipe de căutare-salvare”, a informat anterior Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

La nivelul judeţului Prahova a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, fiind mobilizate la faţa locului zece autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de transport personal şi victime multiple, patru ambulanţe SMURD, patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi trei ambulanţe SAJ.

Ştirea iniţială

La faţa locului au fost mobilizate zece autospeciale de stingere, patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă, dar şi patru ambulanţe SMURD şi trei de la SAJ, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, scrie Agerpres.

„În acest moment, două persoane sunt asistate medical la faţa locului, prezintă arsuri minore la nivelul membrelor superioare”, a precizat sursa citată.

Începând cu ora 6,29 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar în prezent se lucrează pentru lichidarea focului.

Până la acest moment nu au fost comunicate alte date referitoare la persoanele evacuate sau victime.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat, pentru Agerpres, că este vorba despre o clădire construită din lemn şi este formată din parter şi mansardă.

Nu se ştie nimic despre persoanele aflate la mansardă, a spus prefectul.

Te-ar mai putea interesa și
Teodora Petkova, șefa UniCredit pe Europa Centrală de Sud Est: Strategia regională a UniCredit prevede simplificarea structurii băncii și repoziționarea ei ca lider în Europa. Creșterea nu exclude noi achiziții
Teodora Petkova, șefa UniCredit pe Europa Centrală de Sud Est: Strategia regională a UniCredit prevede simplificarea structurii ...
Șeful UniCredit pe Europa Centrală și de Est, Teodora Petkova, arată că strategia de dezvoltare a băncii se bazează pe repoziționarea băncii ca lider și bancă a viitorului în Europa.......
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ...
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...