Incendiul de la Petromidia ieftineşte petrolul rusesc

Preţul petrolului rusesc - sortimentul Urals, de referinţă în regiune - a fost afectat în ultimele zile de incendiul de la rafinăria Petromidia, care funcţionează la capacitate redusă după incidentul de luni.
Economica.net - mie, 24 aug. 2016, 21:09
Incendiul de la Petromidia ieftineşte petrolul rusesc

Accidentul de la Petromidia ar putea cauza supraofertă în regiunea Mediteraneană, spun traderi citaţi de Reuters, preluată de Business Recorder.

„În prezent, majoritatea petrolului Urals destinat primelor 10 zile din luna septembrie a rămas nevândut. Dacă şi Rompetrol opreşte achiziţiile, situaţia se va agrava şi mai mult”, comentează un trader.

Un incendiu produs luni la o conductă pe platforma rafinăriei Petromidia Năvodari, parte a KMG International, fosta Rompetrol Group, a lăsat în urmă un mort şi trei răniţi, trataţi în prezent la Bucureşti.

Rafinăria funcţionează la capacitate redusă în urma incidentului.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din România, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an. Produce carburanţi Euro 5 pentru România şi alte pieţe europene unde KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, are reţele de distribuţie. Petrolul rafinat la Năvodari provine de la KMG.

Petrolul Urals cu livrare în septembrie se tranzacţiona, marţi, la aproximativ 47,3 dolari pe baril, în urcare uşoară de la 46,6 dolari pe baril luni, însă sub cotaţiile de săptămâna trecută, de peste 48,5 dolari pe baril.

Creşterea exporturilor de petrol din portul Novorossiisk, din Rusia, şi cererea limitată din regiune au pus presiune în ultima perioadă pe cotaţiile petrolului rusesc Urals. Până şi traderul Litasco, cel mai mare cumpărător de ţiţei Urals din regiunea Mării Mediterane, are probleme cu cererea şi caută să vândă stocurile acumulate. Comentatori din piaţă sunt de părere că Litasco ar avea mai mult de câştigat din tranzacţii cu petrol irakian.

Săptămâna trecută, compania irakiană de stat Somo a repornit exporturile de petrol din conducta Kirkuk – Ceyhan, livrările urmând să se dubleze de la 70.000 barili pe zi la 150.000 barili pe zi.

Petrolul rusesc nu-şi mai găseşte cumpărători

Pe platforma Platts, traderul Vitol caută fără succes cumpărători pentru mai multe cargouri de ţiţei Urals cu livrare în primele 10 zile din septembrie, la discount-uri între 1,55 dolari şi 2,35 dolari pe baril faţă de alte sortimente, precum Brent. Cumpărătorii fie vor discounturi mai mari, fie sunt interesaţi de alte sortimente de petrol, cu altă provenienţă.

Cea mai recentă tranzacţie mare cu ţiţei Urals a fost realizată la un discount de 2,4 dolari pe baril faţă de concurenţă.

Cei mai mari producători de Urals sunt Rosneft, Lukoil, Surgutneftegaz şi Gazprom Neft. Petrolul este extras din regiunea Munţilor Urali şi Siberia de Vest şi exportat prin conducta Baku – Novorossiisk şi prin portul Novorossiisk.

Te-ar mai putea interesa și
Furnizori ai Apple şi Tesla opresc producţia în China din cauza penuriei de energie
Furnizori ai Apple şi Tesla opresc producţia în China din cauza penuriei de energie
Câţiva furnizori cheie ai Apple şi Tesla au oprit duminică producţia la unele din facilităţile lor din China, pentru a se conforma condiţiilor mai stricte privind consumul de energie,......
Cursul euro/leu va ajunge la 5,02 în următoarele şase luni, valoare medie – CFA România
Cursul euro/leu va ajunge la 5,02 în următoarele şase luni, valoare medie – CFA România
Cursul de schimb euro/leu va înregistra o creştere în următoarele şase luni (faţă de valoarea actuală) până la ...
Imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID începe marţi la centrele de la Romexpo
Imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID începe marţi la centrele de la Romexpo
Imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID începe marţi la centrele de la Romexpo, potrivit unui comunicat al Primăriei ...
CFA România: Deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2021. Datoria publică ar putea atinge 53% din PIB
CFA România: Deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2021. Datoria publică ar putea atinge 53% din PIB
Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2021, iar datoria publică ar putea atinge 53% ...