Incendiul din apropierea centralei Cernobâl, stins în mare parte. Fumul nu a ajuns deasupra României

Pompierii au stins în mare parte incendiul de vegetaţie care a izbucnit în Ucraina în zona contaminată de radiaţii din apropierea centralei avariate Cernobâl, dar există în continuare două focare izolate, au indicat joi autorităţile ucrainene, citate de AFP.
Economica.net - joi, 30 apr. 2015, 11:28
Incendiul din apropierea centralei Cernobâl, stins în mare parte. Fumul nu a ajuns deasupra României

Suprafaţa incendiului, care s-a declanşat la 20 km de centrală, în zona de excludere din jurul ei, a putut fi redusă de la 320 de hectare la 70 de hectare, a indicat Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă al Ucrainei, într-un comunicat.

Localizat miercuri, focul ‘nu s-a mai răspândit, stingerea incendiului izolat continuă în limitele unui perimetru controlat’, potrivit comunicatului citat.

‘Nivelul de radiaţie se măsoară cu regularitate. Acesta nu depăşeşte limitele normale’, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Serviciului pentru situaţii de urgenţă din regiunea Kievului, Tatiana Vitoveţka.

Incendiul a provocat un val de panică pe reţelele de socializare şi, în special, la Kiev, oraş cu aproximativ două milioane de locuitori situat la 100 de km de centrala Cernobâl, scena celui mai mare dezastru nuclear civil, în 1986. În epocă, autorităţile URSS, din care Ucraina făcea parte atunci, au ascuns mult timp amploarea dezastrului.

Guvernul ucrainean dă asigurări, la rândul său, că situaţia este sub control şi că nu prezintă niciun pericol. Premierul Arseni Iaţeniuk şi şeful interimar al Serviciului pentru situaţii de urgenţă au survolat personal cu elicopterul zona cuprinsă de flăcări. Autorităţile de la Kiev nu exclud ipoteza unei mâini criminale aflate la originea incendiului.

RADO: Fumul provenit de la incendiile de lângă Cernobîl nu a ajuns deasupra României

Norul de fum provenit de la incendiile de vegetaţie declanşate lângă Cernobîl nu a ajuns deasupra României, informează, joi, într-un comunicat, Observatorul Atmosferic Român – RADO.

‘Conform studiilor de analiză a traiectoriilor atmosferice efectuate în cadrul Observatorului Atmosferic Român – RADO, fumul provenit de la incendiile de vegetaţie ce se presupune că ar conţine elemente radioactive rămase în urma evenimentelor din 26 aprilie 1986 la Cernobîl nu va ajunge pe teritoriul Romaniei în următoarele 24 de ore. RADO va continua să monitorizeze direcţia maselor de aer şi va efectua măsurări cu sisteme de detecţie la distanţă de tip Lidar (Light Detection and Ranging) atât în Măgurele, cât şi în staţiile din ţară în cadrul RADO. Pe baza măsurărilor efectuate la RADO, staţia Măgurele, praful depus la sol pe data de 29 aprilie 2015 are un caracter local şi nu poate conţine elemente radioactive provenite din Ucraina’, a precizează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...