Încep lucrările la scutul antirachetă de la Deveselu

Oficialităţi române, americane şi din partea NATO vor participa luni la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 04:54
Încep lucrările la scutul antirachetă de la Deveselu

Elementele de interceptare care vor fi amplasate la Deveselu trebuie să fie operaţionale începând cu 2015.

La eveniment participă preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi alţi oficiali români.

Delegaţia americană va fi condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi va include alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.

Din partea Alianţei Nord-Atlantice participă ambasadorii Alexander Vershbow, secretar general adjunct, şi Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.

Vor fi prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia şi Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.

La Deveselu vor fi amplasate elemente de interceptare, parte a componentei europene a sistemului american antirachetă.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, la 4 februarie 2010, invitaţia părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa. Proiectul de text al părţii române a fost transmis părţii americane la 16 iunie 2010, negocierile începând la 17 iunie 2010.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut public la 3 mai 2011 locul în care vor fi amplasate componentele scutului, Unitatea Militară de la Deveselu (judeţul Olt), decizia fusese luată în cadrul CSAT, la 2 mai 2011.

La 6 iunie 2011, la Washington, a fost verificat textul Acordului din punct de vedere al redactării în limbile română şi engleză şi a fost parafat textul de secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, sub-secretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

În cadrul unei ceremonii restrânse la Deveselu, la 3 mai 2011, a fost inaugurat locul unde urmează să fie amplasate elemente ale scutului american antirachetă. La ceremonia organizată cu acest prilej au fost prezenţi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher.

La 13 septembrie 2011, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american Hillary Clinton au semnat ‘Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România’, cu prilejul vizitei în SUA a preşedintelui României. Ministerul Afacerilor Externe a prezentat public, în ziua semnării, textul Acordului, în dorinţa comună a celor două părţi de a asigura deplina transparenţă.

Rolul Acordului este să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni care decurg din instalarea şi funcţionarea în România a sistemului antirachetă al SUA. Implicarea României în susţinerea acestui proiect presupune găzduirea pe teritoriul românesc (în Baza de la Deveselu, judeţul Olt) de elemente de interceptare SM-3, care vor deveni operaţionale începând cu 2015. Amplasarea acestor interceptori constituie parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în Europa (EPAA). Odată cu operaţionalizarea sa, Baza Militară Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, respectiv sub controlul operaţional al Alianţei.

Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2011, iar la 23 decembrie 2011 a intrat în vigoare.

Cu ocazia vizitei la Bucureşti, la 22 aprilie 2013, a subsecretarului de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională din Departamentul de Stat al SUA, Rose Gottemoeller, a fost abordată tema colaborării româno-americană în domeniul apărării antirachetă, în cadrul întâlnirii oficialului american cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, în aplicarea Acordului încheiat în 2011.

Rose Gottemoeller a apreciat desfăşurarea fără întârzieri a implementării Acordului şi a reconfirmat faptul că faza a II-a a Abordării Adaptive în Etape a Apărării împotriva Rachetelor balistice în Europa (EPAA) nu este afectată în niciun fel de recentele decizii de ajustare a EPAA din 15 martie 2013 (Administraţia americană a anunţat în martie modificarea programului privind scutul antirachetă în Europa), finanţarea necesară fiind pe deplin asigurată.

Cu prilejul vizitei efectuate în SUA, la 18 octombrie 2013, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a discutat cu secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, pe marginea elementelor scutului antirachetă american în România şi a vizitat fabrica care realizează componentele de interceptare ce vor fi amplasate la Baza Militară de la Deveselu. Cu acelaşi prilej, ministrul Duşa a precizat că la începutul anului 2014 vor sosi în România câteva component ale scutului, instalaţiile ce urmează să fie amplasate fiind deja realizate.

Odată cu operaţionalizarea sa, Baza Militară Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO, respectiv sub controlul operaţional al Alianţei.

Te-ar mai putea interesa și
Noua emisiune Tezaur confirmă. Mai bine dai bani statului decât să îi lași în bănci. Ministerul Finanțelor a anunțat nivelul dobânzilor neimpozabile
Noua emisiune Tezaur confirmă. Mai bine dai bani statului decât să îi lași în bănci. Ministerul Finanțelor a anunțat ...
Condițiile anunțate de Ministerul Finanțelor pentru ultima emisiune Tezaur vin să confirme că e mai avantajos, mai ales pe termen mediu și lung, să plasezi banii în oblgațiuni decât să îi......
Wizz Air va zbura spre China, spune șeful companiei
Wizz Air va zbura spre China, spune șeful companiei
Compania aeriană Wizz Air ar putea oferi în viitor zboruri spre părți ale Chinei, spune József Váradi, CEO-ul companiei. ...
MedLife raportează o majorare de 22% a cifrei de afaceri consolidată pro forma în primul trimestru al acestui an, concomitent cu o creștere robustă a marjelor
MedLife raportează o majorare de 22% a cifrei de afaceri consolidată pro forma în primul trimestru al acestui an, concomitent ...
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, prezintă rezultatele financiare pentru primul trimestru ...
Chimcomplex a finalizat proiectul de instalare pe platforma din Râmnicu Vâlcea a unei tehnologii pentru producerea de polioli ecologici
Chimcomplex a finalizat proiectul de instalare pe platforma din Râmnicu Vâlcea a unei tehnologii pentru producerea de polioli ...
Compania Chimcomplex S.A. Borzești a încheiat în data de 30 aprilie 2024 proiectul „Investing in innovative green technology ...