Investiția beneficiază de o finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare în valoare de 111 milioane de lei fiind primul proiect românesc aprobat în cadrul acestui mecanism de finanțare europeană.
Lucrările de construire a noii linii electrice de înaltă tensiune din Dobrogea vor fi executate de către Asocierea Electromontaj SA – Elm Electromontaj Cluj SA, cu Electromontaj SA ca lider de asociere, și au o valoare de peste 134 de milioane de lei, termenul de realizare fiind de 30 de luni.
Președintele Directoratului Transelectrica, Ștefăniță Munteanu, alături de echipa investițională responsabilă din partea Companiei, au trasat planul de acțiune cu termene clare pentru perioada următoare în ședința de debut a proiectului cu reprezentanții contractorilor, arată compania.
„Dezvoltarea Rețelei Electrice de Transport este o preocupare permanentă a Transelectrica, cu atât mai mult pe fondul creșterii ponderii producătorilor din surse regenerabile. În acest context, Fondul pentru Modernizare reprezintă un sprijin real pentru dezvoltarea infrastructurii energetice strategice a României, iar Transelectrica tratează cu maximă responsabilitate implementarea proiectelor finanțate prin acest mecanism. Ne asigurăm că fiecare etapă a acestor proiecte se încadrează în cerințele și standardele impuse și se realizează cu respectarea termenelor contractuale stabilite.
Linia Electrică Aeriană 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud va facilita rezolvarea congestiilor de rețea existente în zona Dobrogea, dar și racordarea de noi centrale regenerabile în perioada următoare. Ca parte a strategiei investiționale a Transelectrica pentru zona Dobrogea, noua linie electrică de la Constanța la Medgidia va contribui, alături de proiecte importante precum LEA Cernavodă-Stâlpu și LEA Gutinaș-Smârdan, la creșterea capacității de evacuare a energiei electrice produse în centrale regenerabile din regiune”, a spus Ștefăniță Munteanu, președinte Directorat Transelctrica.
Realizarea noii linii electrice aeriene de 400 kV va permite, potrivit studiului de fezabilitate, preluarea și transportul unei capacități suplimentare de minim 273 de MW de energie electrică produsă din surse regenerabile în Dobrogea, o regiune excedentară în ceea ce privește producția de energie. Astfel, investiția va asigura evacuarea eficientă a energiei generate din surse regenerabile, contribuind la echilibrarea și stabilitatea Sistemului Electroenergetic Național.
Obiectivul investițional cuprinde realizarea unei linii electrice noi de 37,35 de kilometri, formată din două tronsoane principale:
Noua linie electrică de transport va sprijini dezvoltarea infrastructurii energetice în regiunea Dobrogea, contribuind la:
CNTEE Transelectrica SA, unicul operator de transport și de sistem al României derulează un Plan de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pentru perioada 2024-2033, în valoare totală de 9,4 miliarde de lei, care are ca scop creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor, creșterea capacităților de interconexiune și susținerea tranziției energetice prin integrarea producției din surse regenerabile și din centrale noi.