Începând cu vineri, firmele vor depune declarația privind beneficiarul real. Legea care reintroduce această obligație a fost publicată în Monitorul Oficial

De vineri, 30 aprilie, firmele din România vor trebui să depună la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) o declarație privind beneficiarul real. Obligația este valabilă inclusiv pentru societățile care au ca acționari doar persoane fizice.
Alina Stanciu - mar, 27 apr. 2021, 16:38
Începând cu vineri, firmele vor depune declarația privind beneficiarul real. Legea care reintroduce această obligație a fost publicată în Monitorul Oficial

Companiile din România vor fi trebui să depună anual declarația privind beneficiarii reali, după ce în 2020 această obligație a fost eliminată înainte de a se aplica efectiv. Proiectul de act normativ promulgat ieri prin Decretul Președintelui Klaus Iohannis  a devenit Legea 101/2021 și a fost pblicată în Monitorul Oficial.

Drept urmare, după cum explică avocatnet.ro, începând cu  30 aprilie 2021,  declarația privind beneficiarii reali va trebui depusă:

  • la înregistrareaunei firme la Registrul Comerțului;
  • anual, în 15 zile de la aprobarea (nu de la depunerea) situațiilor fianciare pentru anul precedent;
  • de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

„Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăților. Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației (…) regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat”, scrie în actul normativ nou.

Cum și unde se va depune Declarația privind beneficiarul real

Anul acesta, fiind primul în care se va depune această declarație, data de depunere ar putea fi în jurul lui 31 mai, termenul pentru depunerea la Ministerul Finanțelor a situațiilor financiare pentru anul 2020.  Agenții economici care aprobă bilanțurile mai devreme de 31 mai trebuie să depună mai repede și declarația privind beneficiarii reali. Declarația se depune la ONRC.

Istoria unei declarații care a speriat antreprenorii

În data de 21 iulie 2019 intra în vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care se introducea în România obligația de declarare a beneficiarilor reali atât la înființarea firmelor, cât și anual și ori de câte ori apar modificări privind beneficiarii reali. Termenul până la care ageții economici trebuiau să se conformeze era cel târziu 1 noiembrie 2020, însă, urmare a pandemiei, acest termen s-a tot amânat.

În plus, în data de de 9 iulie 2020, intra în vigoare Legea 108/2020, cea care a eliminat obligația de a depune anual declarația privind beneficiarii reali și care a scutit complet de depunerea declarației persoanele juridice constituite numai din asociați persoane fizice. Acest lucru s-a petrecut practic înainte să se împlinească primele termene-limită de raportare a beneficiarilor reali. Astfel, până acum, agenții economici au scăpat practic de obligația depunerii acestei declarații.

Potrivit Legii 129/2019, dacă administratorul societății nu a depus declarația în termenul legal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţilor sale teritoriale sau Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, prin agenţi constatatori proprii pot constata că ai săvârșit o contravenție și te pot sancţiona cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Mai mult, dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul legal al societății tot nu a  depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii . Aceasta cu mențiunea că  dizolvarea poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond.

Potrivit legii 129/2020, prin beneficiar real se înțelege orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție, o operațiune sau o activitate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...