Începând de la 1 august exporturile din statele Uniunii Europene către Vietnam vor fi taxate mai puțin

Exporturile din statele Uniunii Europene către Vietnam vor fi supuse unor taxe mai mici începând de sâmbătă, 1 august. Acesta este efectul imediat al intrării în vigoare a acordului comercial UE - Vietnam, care, în ultimă instanţă, va elimina taxele vamale pentru 99% din mărfurile comercializate între cele două părţi, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, relatează Agerpres.
Economica.net - vin, 31 iul. 2020, 14:20
Începând de la 1 august exporturile din statele Uniunii Europene către Vietnam vor fi taxate mai puțin

Totodată, desfăşurarea activităţilor comerciale în Vietnam se va simplifica pentru întreprinderile europene: acestea vor fi acum în măsură să investească şi să depună oferte pentru contracte publice, beneficiind de şanse egale în raport cu concurenţii lor locali. În cadrul noului acord, beneficiile economice sunt însoţite de garanţii privind respectarea drepturilor lucrătorilor, protecţia mediului şi Acordul de la Paris privind schimbările climatice, prin dispoziţii ferme în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, care sunt obligatorii din punct de vedere juridic şi executorii.

Acordul UE-Vietnam este cel mai cuprinzător acord comercial încheiat de UE cu o ţară în curs de dezvoltare. Acesta ia pe deplin în considerare nevoile de dezvoltare ale Vietnamului, acordând acestei ţări o perioadă de timp mai lungă, de 10 ani, pentru a elimina taxele vamale aplicate importurilor din UE. Cu toate acestea, multe dintre produsele importante de export ale UE, cum ar fi produsele farmaceutice, chimice sau utilajele, vor beneficia de condiţii de import scutite de taxe vamale încă de la intrarea în vigoare a acordului.

Pentru produsele agroalimentare, cum ar fi carnea de vită sau uleiul de măsline, taxele vor fi eliminate peste trei ani, în timp ce pentru produsele lactate, fructe şi legume, acestea vor dispărea în maximum cinci ani. Dispoziţiile cuprinzătoare privind cooperarea sanitară şi fitosanitară vor permite îmbunătăţirea accesului pe piaţă pentru întreprinderile din UE, prin proceduri mai transparente şi mai rapide.

Acordul conţine, de asemenea, dispoziţii specifice pentru eliminarea barierelor de reglementare pentru exporturile de autovehicule din UE şi asigură protecţie împotriva imitaţiilor pentru 169 de produse alimentare şi băuturi europene tradiţionale (precum brânza Roquefort, vinurile de Porto şi Jerez, crema de whisky Irish Cream sau şunca Prosciutto di Parma) recunoscute ca indicaţii geografice.

În acelaşi timp, acordul comercial exprimă un angajament puternic din partea ambelor părţi faţă de protecţia mediului şi drepturile sociale. Acesta stabileşte standarde înalte în domeniul protecţiei muncii, a mediului şi a consumatorilor şi garantează că nu există o „uniformizare la un nivel inferior” pentru a promova comerţul sau a atrage investiţii.

În cadrul acordului, cele două părţi s-au angajat să ratifice şi să implementeze cele opt convenţii fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi să respecte, să promoveze şi să pună efectiv în aplicare principiile OIM privind drepturile fundamentale la locul de muncă; să implementeze Acordul de la Paris, precum şi alte acorduri internaţionale în domeniul mediului şi să acţioneze în favoarea conservării şi a gestionării sustenabile a faunei sălbatice, a biodiversităţii, a activităţilor forestiere şi pescăreşti; precum şi să implice societatea civilă în monitorizarea implementării acestor angajamente de către ambele părţi. Vietnamul a înregistrat deja progrese cu privire la aceste angajamente prin ratificarea, în iunie 2019, a Convenţiei nr. 98 a OIM privind negocierile colective şi, în iunie 2020, a Convenţiei nr. 105 a OIM privind munca forţată.

De asemenea, a adoptat un cod revizuit al muncii în noiembrie 2019 şi a confirmat că va ratifica până în 2023 ultima convenţie fundamentală a OIM rămasă privind munca forţată.

Acordul comercial include, de asemenea, o legătură instituţională şi juridică cu Acordul de parteneriat şi cooperare UE-Vietnam, permiţând luarea de măsuri corespunzătoare în cazul unor încălcări grave ale drepturilor omului.

Vietnamul este cel de-al doilea partener comercial al UE ca mărime din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, înregistrând un comerţ cu mărfuri în valoare de 45,5 miliarde de euro în 2019 şi cu servicii în valoare de 4 miliarde de euro (2018).

Principalele exporturi ale UE către Vietnam sunt produse de înaltă tehnologie, inclusiv maşini şi echipamente electrice, aeronave, vehicule şi produse farmaceutice. Principalele exporturi ale Vietnamului către UE sunt produse electronice, încălţăminte, produse textile şi de îmbrăcăminte, cafea, orez, fructe de mare şi mobilier.

Cu un total al investiţiilor străine directe în valoare de 7,4 miliarde de euro (2018), UE este unul dintre cei mai mari investitori străini din Vietnam. Majoritatea investiţiilor UE se realizează în industria prelucrătoare şi în industria producătoare.

Acordul cu Vietnam este cel de al doilea acord comercial încheiat de UE cu un stat membru al ASEAN, după recentului acord cu Singapore. Este o etapă importantă în relaţiile UE cu Asia, adăugându-se la acordurile deja existente cu Japonia şi Republica Coreea.

„În prezent, economia europeană trebuie să profite de orice ocazie de a-şi recăpăta forţa după criza provocată de coronavirus. Acordurile comerciale, precum cel cu Vietnamul care intră în vigoare astăzi, le oferă întreprinderilor noastre şansa de a avea acces la noi pieţe emergente şi de a crea locuri de muncă pentru europeni. Am convingerea fermă că acest acord va oferi în acelaşi timp cetăţenilor din Vietnam oportunitatea de a avea o economie mai prosperă, de a asista la o schimbare pozitivă şi de a se bucura de drepturi mai puternice ca lucrători şi cetăţeni în propria lor ţară”, a declarat liderul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,

La rândul său, comisarul pentru comerţ, Phil Hogan (foto), a subliniat că Vietnamul face parte dintr-un club de 77 de ţări care desfăşoară schimburi comerciale cu UE în condiţii preferenţiale convenite bilateral.

„Acordul consolidează legăturile economice ale UE cu regiunea dinamică a Asiei de Sud-Est şi are un potenţial economic important care va contribui la redresare după criza provocată de coronavirus. În acelaşi timp, acordul dovedeşte că politica comercială poate fi un catalizator al progresului. Datorită discuţiilor noastre comerciale, Vietnamul a depus deja multe eforturi pentru a-şi îmbunătăţi situaţia în materie de drepturi ale lucrătorilor şi am încredere că va continua aplicarea reformelor, atât de necesare”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ale acestei ţări din Asia Centrală, care au justificat-o prin necesitatea......
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...