Începând de joi se închid restaurantele, cafenelele, saloanele de înfrumuseţare, sălile de jocuri de noroc – Ordonanţa militară

Începând de joi, 19 martie 2020, se închid restaurantele, cafenenele, sălile de jocuri de noroc, saloanele de îngrijire şi se sistează tratamentele balneare, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei militare privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane, care a fost publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, începând de astăzi, ora 18:00, se suspendă zborurile spre/din Spania către România, se mai arată în actul normativ antemenţionat.
Cristina Şomănescu - mie, 18 mart. 2020, 12:39
Începând de joi se închid restaurantele, cafenelele, saloanele de înfrumuseţare, sălile de jocuri de noroc - Ordonanţa militară

Ordonanţa militară privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane şi circulaţia transfrontalieră a unor bunuri, emisă de MAI, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 219 din 18 martie.

Economica.net vă spune ce prevede Ordonanţa militară:

Măsurile care intră în vigoare pe 19 martie şi durează pe toată durata stării de urgenţă

Art 1. (1) Se suspendă activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei.

Art 1. (2) Este permisă organizarea, de către entităţile prevăzute la alineatul (1) a activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, precum cele de „drive in” „room service” sau livrare la client.

Art. 2 Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise.

Art. 3 (1) Se interzice organizarea şi desfăşurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise.
Art. 3 (2) Organizatorii evenimentelor organizate şi desfăşurate în spaţii deschise, care presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligaţi să dispună măsuri care să asigure distanţa de minimum un metru între participanţi.

Art. 4 (1) Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitate maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia, în punctul de trecere a frontierei, să aibă asupra lor şi să poarte mijloace individuale de protecţie, precum dezinfectant, mănuşi, mască pentru faţă, precum şi să prezinte documente care atestă traseul de deplasare până la destinaţie.

Art. 4 (2) Conducătorii autovehiculelor prevăzuţi la alineatul (1), care sosesc din „zone roşii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă la prezentarea în punctul de trecere a frontierei nu manifestă simptomatologia asociată COVID-19.

Art. 5 (1) Transportul dispozitivelor medicale şi materialelor sanitare care asigură prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate COVID-19, precum şi al medicamentelor cuprinse în Canamed, în vederea distribuirii în afara teritoriului României, este interzis.

Art. 5 (2) Transportul ansamblelor şi subansamblelor de echipamente medicale, fabricate în România pentru beneficiari externi, nu se supune interdicţiei prevăzute la alineatul (1).

Art. 6 Măsurile de primă urgenţă, prevăzute la articolele 1 – 5 se aplică pe toată durata stării de urgenţă, în termen de 24 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial.

Începând cu ora 18:00 se suspendă zborurile spre/din Spania către România

Art 7 (1) Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura se aplică începând cu data de 18 martie, ora 18:00, ora României.

Art 7 (2) Se prelungeşte măsura suspendării zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Italia şi din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 23 martie 2020.

Art 7 (3) Măsurile prevăzute la alineatele (1) şi (2) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Începând din 18 martie li se interzice oamenilor carantinaţi sau izolaţi la domiciliu să iasă din locaţia în care sunt carantinaţi sau, după caz, autoizolaţi. 

Art 8 (1) Se interzice persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, să iasă din locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente.
Art 8 (2) Măsura se aplică pe toată durata stării de urgenţă, de la data aplicării prezentei ordonanţe militare.

Art 9 (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:

a) Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia Locală, ANAF, ANPC şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale pentru măsurile prevăzute la articolele 1 – 3.

b) Poliţia de Frontieră şi DSP-urile, pentru măsura prevăzută la art. 4.

c) ANAF, pentru măsura prevăzută la art. 5.

d) Ministerul Transporturilor, pentru măsura prevăzută la art. 7.

e) Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia de Frontieră, Poliţia Locală, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, DSP-urile şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale, pentru măsura prevăzută la art. 8.

Art 9 (2) Nerespectarea măsurilor de primă urgenţă, prevăzute la articolele 1 – 8, atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din OUG nr. 1 din 1999 cu modificările şi completările ulterioare.

Art 9 (3) Personalul instituţiilor prevăzute la alineatul (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu art. 29 din OUG nr. 1 din 1999 cu modificările şi completările ulterioare.

Art 10 (1) Prezenta ordonaţă militară se publică în Monitorul Oficial, partea I, şi se aplică de la data de 18 martie 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a......
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice ...
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...