1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Începând din 2015 reuniunile de politică monetară de la BCE vor avea loc odată la şase săptămâni

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să modifice calendarul reuniunilor sale de politică monetară, care începând din luna ianuarie 2015 se vor organiza odată la şase săptămâni în loc de odată pe lună ca până acum, a anunţat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite AFP.

03 iul, 2014 | Agerpres

De asemenea, BCE a decis ca începând din luna ianuarie 2015 să publice extrase din şedinţele de politică monetară, la fel cum fac Rezerva Federală americană şi Banca Angliei. Publicarea acestor extrase va fi planificată astfel încât extrasele de la precedenta şedinţă să fie date publicităţii înaintea următoarei reuniuni.

'BCE nu poate şi nici nu trebuie să acţioneze în fiecare lună', a declarat Mario Draghi, apreciind că şedinţele lunare de politică monetară erau 'pur şi simplu prea apropiate în situaţia actuală'.

De la crearea sa, consiliul guvernatorilor BCE, compus din cei şase membri ai consiliului director şi cei 18 guvernatori ai băncilor centrale din zona euro, se reuneşte în prima zi de joi a lunii pentru a evalua direcţia politicii monetare şi nivelul dobânzilor.

Mario Draghi a mai spus că BCE este pregătită să lanseze un program de relaxare cantitativă, care constă practic în tipărirea de bani pentru cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale sau private de la bănci, dacă inflaţia în zona euro continuă să scadă.

'Consiliul guvernatorilor este unanim în angajamentul său de a utiliza instrumente neconvenţionale, dacă va deveni necesar să răspundă riscurilor unei perioade prelungite de inflaţie scăzută', a spus Draghi.

Anterior, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,15%. Tot la reuniunea de joi, BCE a menţinut şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de minus 0,10%, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO