Începe cea mai mare sărbătoare a berii: Oktoberfest a ajuns la cea de-a 181-a ediţie

La 20 septembrie 2014, începe, la Munchen, cea de-a 181-a ediţie a sărbătorii Oktoberfest. Manifestarea, care durează 16 zile şi la care sunt aşteptaţi peste şase milioane de amatori de bere, urmează să fie deschisă de primarul oraşului, Dieter Reiter. Conform unei tradiţii ce datează din 1950, edilului îi revine onoarea de a da cep primului butoi de bere de 200 l, iar berea trebuie să curgă după cât mai puţine lovituri în butoi. Urmează marea paradă a proprietarilor celor 14 corturi şi şapte fabrici de bere.
Economica.net - sâm, 20 sept. 2014, 06:25
Începe cea mai mare sărbătoare a berii: Oktoberfest a ajuns la cea de-a 181-a ediţie

Alături de berea servită de cele şase berării din Munchen autorizate (Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbrau, Lowenbrau, Spaten şi Paulaner), toate fondate între secolele XIV-XVI, vizitatorii vor avea la dispoziţie covrigi uriaşi, carne de porc şi de vită, pregătite ca specialităţi locale, scrie Agerpres.

La ediţia din 2013, cei circa 6,4 milioane de vizitatori au băut aproape 6,7 milioane de bere din ”mass”-urile de 1 l. Cu prilejul ediţiei cu numărul 180, au fost sacrificaţi 58 de viţei şi 114 vaci pentru masa de la Oktoberfest. Chiar dacă turişti din lumea întreagă vin la Munchen, în această perioadă (majoritatea italieni şi americani), Oktoberfest rămâne o manifestare bavareză, 72% dintre vizitatori fiind din Bavaria. La ultima ediţie, oraşul a înregistrat venituri de circa 1,1 miliarde de euro.

Începutul, a ceea ce în prezent a devenit cel mai mare festival public din lume, datează din 17 august 1810. În acea zi, cetăţenii oraşului Munchen au fost invitaţi pe pajiştea de la intrarea în oraş pentru a sărbători nunta prinţului Ludovic, moştenitorul coroanei Bavariei, cu prinţesa Therese von Sachsen-Hildburghausen. O cursă de cai a Gărzii Naţionale a Bavariei, în prezenţa familiei regale, a încheiat marele eveniment, sărbătorit ca un festival al întregii populaţii bavareze.

În 1811, autorităţile au decis reluarea festivalului tot pe pajiştea Theresienwiese de lângă Munchen, numită astfel după numele şi în onoarea prinţesei Therese, de această dată sub patronajul Asociaţiei de Agricultură Bavareză. În anii ce au urmat, festivalul a fost finanţat de diferite firme private.

Din 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor oraşului, care şi-au asumat responsabilitatea organizării sale anuale. Cu timpul, conducerea oraşului a permis vânzarea şi consumarea băuturilor alcoolice în perimetrul Oktoberfest-ului. Acest lucru a presupus amplasarea unor mese şi bănci lungi, care în timp s-au înmulţit considerabil. Pe lângă bere, vizitatorii Oktoberfest-ului se puteau distra la popice, dans şi multe altele. Din 1811, s-a organizat şi un târg agricol, din 1816 s-au amenajat şi standuri de carnaval cu premii, iar din 1850, paradele au devenit o componentă importantă a Oktoberfest. Din 1880, standurile au fost iluminate electric, iar începând din 1896 au fost instalate şi corturi, în care se vindea doar berea fabricată la Munchen, o tradiţie care s-a păstrat până astăzi. Festivalul a fost anulat de doar de 24 de ori, din cauza războaielor sau a marilor epidemii.

Astăzi, la Theresienwiese, un spaţiu de 42 de ha, sunt 14 mari corturi, aşa numitele Wirtsbudenstraße. Ele arată ca nişte berării adevărate şi pot adăposti circa 7.000 de oameni sau chiar 10.000 cu tot cu grădină în aer liber. Fiecare are o temă şi o atmosferă aparte. De exemplu, cortul fabricii Augustiner este cortul pescarului Fischer Vroni, care are în interior locuri pentru doar 2.730 de persoane şi încă 700 afară în grădină. În cortul Schützen Festzelt, mai mult de 8.500 de oameni pot bea berea Löwenbräu, locul fiind foarte popular între fanii şi jucătorii clubului de fotbal din Munchen şi pentru tinerii care vin de obicei îmbrăcaţi în costume tradiţionale bavareze. În cortul cu pereţi şi tavan pictat Hacker Festzelt pot bea împreună berea Hacker-Pschorr până la 6.900 de clienţi voioşi şi încă 2.400 afară în grădină. Este unul dintre cele mai mari corturi, având şi o formaţie rock care cântă în pauzele fanfarei. Marele cort de aproape 11.000 de locuri Winzerer Fähndl, al fabricii Paulaner, este preferat pentru atmosfera sa cu adevărat bavareză şi pentru că aici vin celebrităţi de la FC Bayern Munich. Cortul Hofbräu poate cuprinde până la 9.350 de băutori de bere.

Evenimentul este organizat şi în alte colţuri ale lumii. Hanovra se laudă cu cel mai mare Oktoberfest din nordul Germaniei, iar în oraşe precum Stuttgart, Bad Hersfeld, Eisleben sau Hildburghausen se organizează festivaluri de toamnă similare. Festivalul bavarez şi-a extins popularitatea şi pe alte continente. Există astfel festivaluri cu acelaşi nume în SUA, Canada, Brazilia, China, Australia, Thailanda, România etc.

La Braşov, ediţia 2014 a Festivalului Oktoberfest a început pe 3 septembrie şi a ţinut 11 zile. Sărbătoarea a cuprins peste 1.000 de hectolitri de bere, sute de kilograme de preparate cu specific bavarez, numeroase concursuri cu premii, concerte, alegerea Miss Oktoberfest şi un cort de 3.600 de metri pătraţi.

Te-ar mai putea interesa și
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după atacuri cu drone, a anunţat guvernatorul regional Vasili Anohin,......
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliţia din Republica Moldova a anunţat marţi că a confiscat echivalentul a peste un milion de euro de la aproximativ ...