Începe procesul în care Guvernul american a fost dat în judecată pentru salvarea de la faliment a AIG

La şase ani de la salvarea de la colaps financiar a marilor nume de pe Wall Street va începe luni un proces intentat Guvernului american de fostul director general al grupului de asigurări American International Group Inc, Maurice 'Hank' Greenberg, transmite AFP.
Economica.net - lun, 29 sept. 2014, 06:57
Începe procesul în care Guvernul american a fost dat în judecată pentru salvarea de la faliment a AIG

În cadrul acestui proces, care se va derula până la data de 18 noiembrie la Washington, un judecător federal va examina dacă măsurile excepţionale luate de Guvernul american pentru a evita prăbuşirea sistemului financiar au fost sau nu legale. Maurice Greenberg reproşează Guvenului federal că i-a păgubit pe acţionarii AIG, printre care se numără şi el, atunci când a injectat 182 de miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a evita falimentul AIG. Acţiunea juridică a fost intentată în 2011 de compania lui Greenberg, Starr International, în timp ce AIG nu este asociată acestei plângeri.

‘Procesul depinde de credibilitatea lui Greenberg’, a apreciat Jacob Frenkel, fost procuror federal.

Cu ocazia acestui proces vor fi audiaţi ca martori o serie de actori importanţi care în cursul week-end-ului din 16 septembrie 2008 au lăsat Lehman Brothers să dea faliment dar au salvat AIG şi au aruncat Merrill Lynch în braţele Bank of America. Fostul preşedinte al Băncii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, fostul secretar al Trezoreriei, Henry ‘Hank’ Paulson precum şi Timothy Geithner, care la acea dată era preşedintele sucursalei Fed din New York, vor fi chemaţi să depună marturie.

Avocaţii lui Greenberg nu contestă necesitatea ca statul american să vină în ajutorul lui AIG în 2008, însă susţin că statul a obligat AIG să plătească dobânzi ridicate şi comisioane penalizatoare pentru cele 85 de miliarde de dolari avansat în decurs de 24 de ore. ‘Guvernul federal a cerut acţionarilor AIG să-i cedeze toate drepturile înainte de a ajuta grupul?’ este întrebarea principală în acest dosar, potrivit lui Maurice Greenberg. În cazul în care răspunsul la această întrebare este unul afirmativ, acţiunea guvernului ar viola al cincilea amendament din Constituţia americană care interzice exproprierea fără o justă indemnizare.

Cu ocazia intervenţiei statului, mai mulţi acţionari ai AIG au pierdut între 80 şi 90% din valoarea investiţiilor lor. Potrivit Fed, ‘o prăbuşire dezordonată a AIG ar fi agravat fragilitatea în care se găseau pieţele financiare şi ar fi condus la dobânzi prea mari, ceea ce ar fi provocat pagube importante economiei americane’.

Salvarea AIG a creat un precedent pentru alte programe de intervenţie în sprijinul unor companii auto şi bănci, considerate ‘too big to fail’, demarate de Guvernul american după criza financiară provocată de creditele ipotecare riscante.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Niculescu, Ministerul Energiei: Am avut o iarnă uşoară. Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă
Niculescu, Ministerul Energiei: Am avut o iarnă uşoară. Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă
Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă în viitorul apropiat deoarece România a avut o iarnă uşoară, cu ...
Ministerul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%
Ministerul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%
Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate este de 31,71%, a informat marţi Ministerul Sănătăţii.
Meidan Butnaru, care a adus peste 200.000 de turiști din Israel: Am discuții concrete cu sindicate mari, organizații și companii importante
Meidan Butnaru, care a adus peste 200.000 de turiști din Israel: Am discuții concrete cu sindicate mari, organizații și ...
Meidan Butnaru, om de afaceri româno-israelian, care a adus în anii dinaintea pandemiei peste 200.000 de turiști din Israel, ...