Începe programul Prima Mașină 2020. Care sunt condițiile să-ți iei mașină nouă cu credit garantat de stat

Ministerul Finanțelor vrea să aloce anul acesta 5 milioane de lei în programul Prima Mașină, bazându-se pe sumele contractate anul trecut, scrie într-un proiect de hotărâre de guvern publicată ieri. 
Economica.net - mar, 04 feb. 2020, 15:39
Începe programul Prima Mașină 2020. Care sunt condițiile să-ți iei mașină nouă cu credit garantat de stat

Cum prin program statul garantează 50% dintr-un credit pentru cumpărarea unei mașini, înseamnă că românii pot cumpăra mașini în valoare de 10 milioane de lei prin acest program. În plus, în proiectul amintit, statul promite că dacă va fi nevoie de suplimentarea sumei, o va face. Legiuitorul spune în proiectul amintit că va mări plafonul de garantare în cazul în care programul va avea succes.

Ce poți să cumperi 

Dacă ai minimum vârsta de 18 ani și vrei să-ți iei prima mașină nouă, poți accesa acest program. Trebuie să faci dovada, printr-o declarație (la notar) pe propria răspundere că nu a mai deținut în proprietate un autoturism nou în cadrul Programului.

Acesta presupune cumpărarea unei mașini noi prin credit, la condiții de cost avantajoase, beneficiind de garanția statului, de 50% din credit, pe modelul folosit la Prima casă.

Există plafoane de creditare pentru mai multe tipuri de mașini.

Pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic suma maximă este de 50.000 lei (la care se poate adăuga TVA). Pentru hibride suma e de 100.000 lei, iar pentru electrice, suma de 150.000 lei.

Condiții și avans

Durata maximă de finanțare este de 5 ani. Avansul de minimum este de 5% din prețul de achiziție pentru mașinile cu propulsie termică. Minimum 25% pentru autoturismele hibrid. Și de minimum 30% electrice și hibrid electrice.

Băncile acceptă codebitori în vederea completarii veniturilor solicitantului. La calculul venitului net se pot lua în calcul toate veniturile certe, cu caracter de permanență pe toată durata de creditare, ale familiei. Tipuri de venituri acceptate: venituri nete certe cu caracter de permanenta (salarii, pensii, activitati agricole, activitati independente, chirii, dividende, contracte de colaborare, drepturi intelectuale etc.)

Mașina trebuie cumpărată  de la o firmă care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Mașina și polița ei CASCO (obligatorie) este ipotecată de statul român și de bancă.

Rambursarea anticipată a creditului poate fi efectuată oricand, până la scadența finală a creditului, fără a se percepe comision de rambursare anticipată.

Dobânda

Dobânda este IRCC + 2,90 p.p.  și variază în funcție de valoarea indicelui de referință (IRCC).

Nivelul actual  dobânzii este de 5,26%. Indicele IRCC luat în calcul este în prezent de 2,36%, în baza cotației aferente trimestrului III 2019, publicate în data de 31 decembrie 2019 pe site-ul Băncii Naționale a României.

Te-ar mai putea interesa și
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ceea ce ar permite ţării sud-americane să devanseze Ghana şi să ajungă......
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub ...
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, după încheierea mandatului deținut de Mihai Matei, CEO Essensys Software
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi ...
ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii are un nou președinte în persoana lui Edward Crețescu, ...