Veşti bune pentru clienţii băncilor: BNR nu creşte dobânzile. Circul politic şi coronavirusul „fac” politica monetară în şedinţa din februarie

Consiliul de Administrație al BNR va decide, în ședința din 7 februarie, menținerea la nivelul actual atât a dobânzii de politică monetară cât și a rezervelor minime impuse băncilor (RMO), apreciază analistul Adrian Codîrlașu, președintele CFA România.
Gabriela Ţinteanu - joi, 06 feb. 2020, 19:36
Veşti bune pentru clienţii băncilor: BNR nu creşte dobânzile. Circul politic şi coronavirusul

Potrivit economistului, coridorul format de dobânzile facilităţilor permanente din jurul dobânzii-cheie va rămâne și el în limitele din prezent. Codîrlașu explică aceste previziuni prin evoluţia factorilor interni şi externi care nu sunt de natură să determine vreo mişcare în politica monetară actuală a BNR, chiar dacă într-una din şedinţele viitore nu exclude posibilitatea ca BNR să scadă RMO în valută pentru stimularea creşterii economice.

Preşedintele CFA România este de părere că BNR va menţine dobânda cheie la nivelul de 2,5%, atât în şedinţa de astăzi, cât şi pe parcursul întregului an 2020. Printre factorii externi care justifică o astfel de decizie a BNR se numără încetinirea economiei globale şi tendinţele de menţinere a dobânzilor scăzute la nivel mondial. „O creştere de dobândă acum ar stimula volatilitatea pe piaţa din România”, a declarat Adrian Codîrlaşu. Dintre factorii interni care nu sunt de natură să justifice o creştere a dobânzii de politică monetară enumerăm economia aflată în scădere, inflaţia care, chiar dacă este cea mai mare din UE, pare a fi atins un maximum de creştere şi, nu în ultimul rând, nevoia guvernului de a atrage finanţare de pe piaţa internă.

Stimuli pentru economie via credit bancar

Cât despre posibilitatea ca BNR să reducă RMO în valută, şeful CFA este de părere că este foarte probabil ca această măsură să fie luată anul acesta pentru a stimula creşterea economică, dar nu crede că acest lucru se poate întâmpla în cadrulu şedinţei consiliului de administraţie al BNR de astăzi. „În primul rând, acum traversăm o zonă de incertitudine destul de mare, nu avem încă un guvern, iar economia UE a încetinit. FMI vedea o refacere fragilă a economiei UE, dar apariţia coronavirusului a oprit cea de-a doua cea mai mare economie a lumii”, a declarat Adrian Codîrlaşu.

El a explicat faptul că nu situaţia de carantină din China afectează economia mondială, cât faptul că această ţară s-a închis pentru mărfuri şi exporturi, ceea ce va determina unii producători să-şi aducă mărfurile din alte ţări sau să le producă intern. Ambele variante implică o scumpire a procesului de fabricaţie, scumpire care se va traduce şi în preţul produsului finit.

În privinţa cursului de schimb, analistul îşi menţine opinia că leul rămâne pe o pantă de depreciere, dar probabil în acelaşi ritm cu cel din ultimii doi ani, adică o depreciere de 2%-4%.

Dacă BNR menține, în ședința de vineri, dobânda de politică monetară la 2,5% pe an, ar fi  pentru a XIV-a oară consecutiv. În mai 2018 BNR urca cu 0,25 puncte procentuale dobânda la nivelul curent, în condițiile în care inflația depășea 5% pe an. Rata anuală a inflației s-a mai domolit, dar a încheiat la 4% anul trecut, în afara intervalului țintă de maximum 3,5%. Pentru acest an BNR estimează o rată a inflației de 3,1%. În mai 2017 a fost ultima dată când BNR a redus rezervele minime la valută de la 10% la 8%. O astfel de reducere ar lăsa la dispoziția băncilor circa 600 de milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...