1EUR = 4.7612 RON | Bucureşti 27 º

Extern

Încetarea focului în Ucraina trebuie să fie respectată, afirmă Serghei Lavrov

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a transmis vineri secretarului de stat american John Kerry, într-o convorbire telefonică, că este esenţial ca atât forţele ucrainene, cât şi rebelii separatişti proruşi să respecte integral acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, încheiat cu aproape o lună în urmă, informează Reuters.

03 oct, 2014 | Agerpres

Încetarea focului, semnată la Minsk pe 5 septembrie de Kiev şi insurgenţi în cadrul unor negocieri cu participarea Rusiei şi a OSCE, a fost încălcată în ultimele zile, în incidente în care şi-au pierdut viaţa militari, civili şi un lucrător al Crucii Roşii la Doneţk, fief al separatiştilor proruşi.

Serghei Lavrov 'a subliniat necesitatea respectării stricte de către părţile beligerante a acordului de la Minsk privind încetarea focului'', se menţionează într-o declaraţie a Ministerului de Externe rus.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a pus accentul pe nevoia de retragere a armamentului greu din zonă şi pe rolul OSCE de monitorizare a situaţiei din zona de conflict.

Potrivit acordului de la Minsk, cele două părţi trebuie să retragă armamentul greu de pe linia frontului şi să creeze o zonă-tampon de 30 de kilometri, iar reprezentanţi ai OSCE trebuie să monitorizeze respectarea înţelegerii.

Vineri dimineaţă, Ucraina a acuzat Moscova că îi ajută pe rebelii separatişti să sporească presiunile asupra trupelor guvernamentale ucrainene ce deţin controlul aeroportului din Doneţk.

Confruntările din estul Ucrainei au crescut în intensitate începând de luni, odată cu anunţul morţii a nouă soldaţi ucraineni şi a patru civili. Miercuri, zece persoane au fost ucise în bombardamente la Doneţk. A doua zi, rebelii au început o ofensivă puternică împotriva trupelor ucrainene, baricadate în interiorul aeroportului internaţional din Doneţk. În bombardamentele de joi a fost ucis şi un angajat elveţian al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, după cum a anunţat organizaţia într-un comunicat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO