Încetinirea creşterii economice în Europa Centrală şi de Est, produsă de o frânare a cererii externe. Consumul rămâne principalul motor – Coface

Regiunea Europei Centrale şi de Est a înregistrat o creştere fără egal în Uniunea Europeană (UE), dar, cu toate acestea, se prevede o încetinire în următorii ani, în special din cauza frânării cererii externe, potrivit unui raport transmis luni de Coface, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 23 sept. 2019, 08:50
Încetinirea creşterii economice în Europa Centrală şi de Est, produsă de o frânare a cererii externe. Consumul rămâne principalul motor - Coface

Regiunea ECE a înregistrat o îmbunătăţire a activităţii economice în ultimii ani. În 2017 şi 2018, PIB-ul în regiune s-a majorat la 4,6%, respectiv 4.3%, cele mai mari rate din 2008, scrie News.ro.

”Această accelerare a economiei ECE s-a datorat în principal creşterii cererii interne, pe fondul scăderii semnificative a ratei şomajului de care au beneficiat gospodăriile. În acelaşi timp, gospodăriile s-au bucurat şi de o creştere importantă a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului. Dincolo de aceste aspecte, creşterea a fost susţinută şi de o majorare a investiţiilor publice şi private”, se arată în raport.

Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus menţionat a influenţat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE. Media ponderată a insolvenţelor raportată la PIB a scăzut la 4,2% în anul 2018, în pofida creşterii numărului de proceduri înregistrate în anul anterior.

Însă, în ciuda acestor evoluţii pozitive, companiile din regiunea ECE au întâmpinat şi dificultăţi. Rata scăzută a şomajului a dus la un deficit al forţei de muncă, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru întreprinderi, atât în ceea ce priveşte activităţile zilnice, precum şi privitor la potenţialul lor de extindere.

”Constrângerile privind aprovizionarea – inclusiv deficitul forţei de muncă, ratele mari de utilizare a capacităţii, creşterea costurilor de producţie şi efectul încetinirii externe (directe şi indirecte) – îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE. Consumul casnic va rămâne principalul motor de creştere cu toate că accelerarea limitată a investiţiilor în active fixe şi exporturile mai slabe vor diminua creşterea PIB-ului”, se arată în comunicat.

În plus, încetinirea din zona euro, escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite şi China şi procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană îngrijorează exportatorii datorită impactului potenţial asupra companiilor şi economiilor lor.

”Într-adevăr, încetinirea creşterii aşteptată în regiunea Europei Centrale şi de Est se va datora în principal efectelor directe şi indirecte ale unei frânări în ceea ce priveşte cererea externă. Potrivit estimărilor, creşterea medie în regiunea ECE va atinge 3,6% în anul 2019 şi 3,2% în 2020”, se arată în comunicat.

Având în vedere faptul că economiile din regiunea ECE sunt foarte deschise către pieţele externe, cererea externă mai slabă va avea impact nu numai asupra ratelor de creştere, ci şi, treptat, asupra insolvenţelor. În această privinţă, sectoarele care sunt extrem de expuse pieţelor externe vor avea de suferit, cum ar fi industria auto şi industria chimică şi metalurgică care furnizează piese şi componente, potrivit Coface.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Realizarea a 315 kilometri linii de cale ferată modernizate, achiziţia a 20 de trenuri electrice şi 12 trenuri cu hidrogen, ...
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
USR propune în programul de guvernare măsuri care să întărească sprijinul pentru angajaţi şi angajatori în pandemie, ...
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
USR a inclus în programul de guvernare 12 măsuri în sectorul energetic, printre care eliminarea monopolului OPCOM pe piaţa ...