Încetinirea economiei zonei euro se va accentua în 2020 (FT)

Economia zonei euro va încetini în 2020 pentru al treilea an consecutiv, conform unui sondaj realizat de Financial Times (FT) în rândul a 34 de economişti, care avertizează asupra efectelor instabilităţii politice, tensiunilor comerciale şi problemelor cu care se confruntă industria auto, informează publicaţia Iran Daily.
Economica.net - vin, 27 dec. 2019, 15:11
Încetinirea economiei zonei euro se va accentua în 2020 (FT)

Oficialii Băncii Centrale Europene se aşteaptă ca economia zonei euro să urce cu 1,1% în 2020, în scădere faţă de 1,2% în 2019, 1,8% în 2018 şi 2,4% în 2017. Dar unii economiştii intervievaţi de FT sunt mult mai pesimişti, previzionând un avans de sub 1% anul acesta, cel mai lent ritm de creştere al zonei euro din 2013.

Prognoza economiştilor privind expansiunea economiei zonei euro variază de la zero la 1,5%.

„În condiţiile în care nu se întrevede un final al incertitudinilor comerciale globale şi pe fondul politicii monetare ultrarelaxate a BCE, ne aşteptăm la date dezamăgitoare privind PIB-ul zonei euro”, a apreciat Lena Komileva, economist şef la G+ Economics.

O accentuare a încetinirii zonei euro va pune şi mai mult presiune pe preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, pentru a lua în considerare noi măsuri de stimulare a economiei regiunii. De asemenea, consideră economiştii, se vor intensifica solicitările asupra statelor care au spaţiu fiscal, cum ar fi Germania şi Olanda, să investească mai mult şi să majoreze creşterea propriilor lor economii şi a întregii zone euro.

La şedinţa de politică monetară care a avut loc în data de 12 septembrie, BCE a redus dobânda la depozitele overnight până la minus 0,5%, de la minus 0,4%, şi, de asemenea, a anunţat o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, începând de la 1 noiembrie. Dar unii analişti avertizează că BCE nu va mai putea contracara în viitor o nouă încetinire a zonei euro.

Dintre cei 34 de economişti, numai nouă se aşteaptă la noi reduceri ale ratelor dobânzilor, în timp ce 24 estimează că nu vor exista modificări ale politicii monetare, iar un singur economist previzionează o majorare a dobânzilor. Jumătate dintre ei se aşteaptă ca BCE să menţină anul viitor programul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, zece estimează reducerea sau oprirea achiziţiilor, iar şase previzionează extinderea sa.

Cele mai semnificative riscuri la adresa economiei zonei euro „sunt cele legate de Brexit şi de tensiunile comerciale dintre SUA şi China”, apreciază Lucrezia Reichlin, profesor de economie la London Business School.

BCE estimează că rata inflaţiei va scădea anul acesta la 1,2%, de la 1,8% anul trecut. Mai mult de jumătate dintre cei 34 de economişti se aşteaptă la o nouă scădere a ratei inflaţiei, în timp ce obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene îl reprezintă o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CNCAV: Aproape 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
CNCAV: Aproape 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 99.376 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 ...
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Uniunea Europeană a răspuns cererii de asistență a României pentru a trata numărul mare de pacienți afectați de COVID-19, ...
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor fi favorabile
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor ...
Bitcoin a marcat un nou maxim istoric, pe măsură ce investitorii au primit cu brațele deschise lansarea cu succes a primului ...