Încetinirea economiei zonei euro se va accentua în 2020 (FT)

Economia zonei euro va încetini în 2020 pentru al treilea an consecutiv, conform unui sondaj realizat de Financial Times (FT) în rândul a 34 de economişti, care avertizează asupra efectelor instabilităţii politice, tensiunilor comerciale şi problemelor cu care se confruntă industria auto, informează publicaţia Iran Daily.
Economica.net - vin, 27 dec. 2019, 15:11
Încetinirea economiei zonei euro se va accentua în 2020 (FT)

Oficialii Băncii Centrale Europene se aşteaptă ca economia zonei euro să urce cu 1,1% în 2020, în scădere faţă de 1,2% în 2019, 1,8% în 2018 şi 2,4% în 2017. Dar unii economiştii intervievaţi de FT sunt mult mai pesimişti, previzionând un avans de sub 1% anul acesta, cel mai lent ritm de creştere al zonei euro din 2013.

Prognoza economiştilor privind expansiunea economiei zonei euro variază de la zero la 1,5%.

„În condiţiile în care nu se întrevede un final al incertitudinilor comerciale globale şi pe fondul politicii monetare ultrarelaxate a BCE, ne aşteptăm la date dezamăgitoare privind PIB-ul zonei euro”, a apreciat Lena Komileva, economist şef la G+ Economics.

O accentuare a încetinirii zonei euro va pune şi mai mult presiune pe preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, pentru a lua în considerare noi măsuri de stimulare a economiei regiunii. De asemenea, consideră economiştii, se vor intensifica solicitările asupra statelor care au spaţiu fiscal, cum ar fi Germania şi Olanda, să investească mai mult şi să majoreze creşterea propriilor lor economii şi a întregii zone euro.

La şedinţa de politică monetară care a avut loc în data de 12 septembrie, BCE a redus dobânda la depozitele overnight până la minus 0,5%, de la minus 0,4%, şi, de asemenea, a anunţat o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, începând de la 1 noiembrie. Dar unii analişti avertizează că BCE nu va mai putea contracara în viitor o nouă încetinire a zonei euro.

Dintre cei 34 de economişti, numai nouă se aşteaptă la noi reduceri ale ratelor dobânzilor, în timp ce 24 estimează că nu vor exista modificări ale politicii monetare, iar un singur economist previzionează o majorare a dobânzilor. Jumătate dintre ei se aşteaptă ca BCE să menţină anul viitor programul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, zece estimează reducerea sau oprirea achiziţiilor, iar şase previzionează extinderea sa.

Cele mai semnificative riscuri la adresa economiei zonei euro „sunt cele legate de Brexit şi de tensiunile comerciale dintre SUA şi China”, apreciază Lucrezia Reichlin, profesor de economie la London Business School.

BCE estimează că rata inflaţiei va scădea anul acesta la 1,2%, de la 1,8% anul trecut. Mai mult de jumătate dintre cei 34 de economişti se aşteaptă la o nouă scădere a ratei inflaţiei, în timp ce obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene îl reprezintă o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...