Închiderea frontierelor cu statele balcanice va declanşa o „criză umanitară majoră” în Grecia – ministrul elen al imigraţiei

Închiderea frontierelor cu statele balcanice va declanşa o 'criză umanitară majoră' în Grecia şi nu va stopa afluxul de migranţi, a avertizat ministrul elen a imigraţiei, Yannis Mouzalas, într-un interviu apărut joi în cotidianul economic german Handelsblatt, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 18 feb. 2016, 13:14
Închiderea frontierelor cu statele balcanice va declanşa o

În opinia sa, singura cale de a se pune capăt exodului refugiaţilor este încetarea războiului civil din Siria. Uniunea Europeană trebuie să lucreze în acest scop, dar şi pentru a ajuta în crizele umanitare din Liban, Iordania şi Siria, a estimat ministrul grec.

‘Există o singură cale prin care putem depăşi criza. Gardurile la frontiere nu ajută’, a subliniat el. ‘Dacă acum ar fi închisă o frontieră, ar provoca o criză umanitară majoră în Grecia’, a adăugat ministrul Mouzalas, întrebat despre impactul pe care îl va avea închiderea frontierelor cu statele balcanice.

El a precizat că numai 430 de refugiaţi au fost relocaţi până acum din Grecia în cadrul schemei europene care prevedea repartizarea între statele membre a cel puţin 160.000 de refugiaţi ajunşi în Grecia şi Italia.

Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia se opun vehement oricărui sistem de cote şi cer controale mai stricte la frontierele statelor balcanice învecinate cu Grecia, dacă tentativele de limitare a numărului refugiaţilor dinspre Turcia vor eşua.

Marţi, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că UE trebuie să-şi întărească protecţia graniţelor externe şi că aceasta necesită mai multe eforturi din partea Greciei, dar şi sprijin suplimentar de la partenerii europeni.

În opinia ministrului Mouzalas, ţara sa îşi protejează frontierele şi are instituite ‘cele mai bune controale posibile’ atât terestre, cât şi pe mare.

În insulele greceşti acţionează 700 de ofiţeri ai Frontex, agenţia europeană pentru controlul frontierelor, dar acest număr este mult inferior celui de 1.800 solicitat de Atena, a amintit oficialul grec.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...