Incident între SUA şi China: Un distrugător american, în apele teritoriale ale insulelor revendicate de China

Autorităţile chineze au monitorizat, urmărit şi avertizat nava de război americană USS Lassen deoarece a intrat 'ilegal' în apele din apropierea insulelor şi recifelor disputate din Marea Chinei de Sud, potrivit unei declaraţii difuzate de Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters.
Economica.net - mar, 27 oct. 2015, 07:53
Incident între SUA şi China: Un distrugător american, în apele teritoriale ale insulelor revendicate de China

‘China cere ferm părţii americane să gestioneze conştient situaţia, să corecteze imediat greşeala şi să nu recurgă la acte periculoase sau provocatoare care ameninţă suveranitatea Chinei şi interesele sale în domeniul securităţii’, se arată într-o declaraţie difuzată pe site-ul ministerului.

Nava de război USS Lassen, distrugător de rachete ghidate, s-a apropiat marţi la mai puţin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construieşte în Marea Chinei de Sud, a anunţat un responsabil american din Ministerul Apărării.

USS Lassen a navigat marţi dimineaţa, ora locală, în apele care înconjoară cel puţin una din aceste insule revendicate de China în arhipelagul Spratley, cu riscul de a declanşa reacţia Beijingului, a indicat acest responsabil pentru AFP.

China consideră drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice în jurul acestor insule artificiale construite pe insuliţe, dar SUA resping această revendicare, estimând că China nu-şi poate construi astfel o suveranitate asupra acestei zone strategice.

‘Noi operăm ca de obicei în Marea Chinei de Sud şi vom naviga în apele internaţionale când dorim’, afirmase anterior responsabilul american.

Beijingul are contencioase teritoriale cu ţările asiatice vecine în Marea Chinei de Sud.

China revendică drepturi asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud şi efectuează aici enorme operaţiuni de construcţii, accelerând de un an transformarea recifurilor de corali în porturi, piste de aterizare şi diverse alte infrastructuri.

SUA şi ţările din Asia de Sud-Est sunt reticente faţă de o intrare în forţă a Chinei care i-ar da acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe Glob.

Arhipelagul Spratley, din care fac parte circa o sută de insuliţe şi recifuri nelocuite, este revendicat şi de Vietnam, Filipine, Malaysia şi Brunei.

Potrivit unui raport al Pentagonului datând din această vară, circa 1.200 ha de terenuri artificiale au fost construite în aceste ape de China. ‘China a construit de 17 ori mai multe terenuri în 20 de luni’ decât ‘au făcut în 40 de ani’ toate celelalte ţări’ care revendică arhipelagul, a calculat Pentagonul.

China a construit în special o pistă lungă de 3.000 m pe reciful Fiery Cross, care este deja supranumit de analişti ‘al doilea portavion chinez’.

SUA pledează de mai mulţi ani pentru adoptarea unui ‘cod de bună conduită’ între ţările din regiune şi susţin o rezolvare negociată a disputei teritoriale.

Te-ar mai putea interesa și
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană, arată......
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...