Incidente armate în Canada: Focuri de armă la Parlament. Capitala Canadei, în stare de asediu

Un militar a fost ucis miercuri într-un schimb de focuri în apropierea Parlamentului din Ottawa şi un atacator a fost împuşcat mortal, a anunţat poliţia din Ottawa într-un comunicat. Capitala Canadei este în stare de asediu după mai multe incidente armate în cursul zilei de miercuri.
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 19:04
Incidente armate în Canada: Focuri de armă la Parlament. Capitala Canadei, în stare de asediu

Ministrul muncii Jason Kenney a anunţat de asemenea că o gardă de securitate a Parlamentului a fost rănită de focuri de armă trase în interiorul clădirii victoriene.

Centrul oraşului Ottawa a fost complet izolat şi invadat de sute de poliţişti şi trupe de comando puternic înarmate, sprijinite de vehicule blindate uşoare.

Locuitorii din centru au fost avertizaţi să stea departe de ferestre întrucât, potrivit Jandarmeriei regale a Canadei, un trăgător ‘probabil’ s-a retras pe acoperişul Parlamentului.

Canada a ridicat marţi nivelul de alertă antiteroristă la mediu şi, potrivit mass-media locale, bazele militare din întreaga ţară au fost miercuri închise.

În faţa acestui atac fără precedent din istoria Canadei, apărarea aeriană americano-canadiană /Norad/ a fost plasată în stare de alertă pentru ‘a răspunde rapid’ la orice incident aerian, au declarat responsabili militari americani pentru AFP.

Poliţia din Ottawa a anunţat pe Twitter că investighează trei incidente armate produse miercuri în capitală, unul la monumentul eroilor lângă care stătea de gardă soldatul ucis, al doilea în clădirea Parlamentului şi al treilea la un centru comercial din apropiere. Toate cele trei locuri sunt situate la distanţe de câteva sute de metri în centrul capitalei.

Potrivit mai multor afirmaţii, una sau mai multe persoane înarmate au deschis la început focul asupra unuia dintre cei doi soldaţi staţionaţi în faţa monumentului, înainte de a pune mâna pe un vehicul oficial pentru a se apropia de porţile Parlamentului, un perimetru rezervat doar vehiculelor autorizate şi poliţiei.

Unul până la trei atacatori s-ar fi năpustit apoi în interiorul clădirii principale.

La scurt timp după aceea, s-a auzit o detonaţie, urmată de un tir intens tras de poliţişti, potrivit unei înregistrări video a unui jurnalist de la Globe and Mail prezent în clădire şi care a filmat cu telefonul său mobil.

Premierul Stephen Harper se afla în momentul incidentului chiar în Parlament, unde asista la o reuniune a aleşilor din Partidul său conservator.

Preşedintele SUA Barack Obama a vorbit la telefon cu Harper. ‘Sunt consternat’ de acest atac, a scris la rândul său primul ministru britanic David Cameron pe Twitter.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul își redeschide complet școlile
Israelul își redeschide complet școlile
Cancelaria prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că guvernul a decis redeschiderea pe scară largă a şcolilor, relatează DPA, citată de Agerpres. ...
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Guvernul federal german a aprobat marţi o înăsprire a legislaţiei naţionale în vederea limitării răspândirii COVID-19, ...
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni
Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, intenţionează să utilizeze puterea tehnologiei ...
Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel, dar îi va lăsa suficient timp ca să găsească soluții de finanțare
Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel, dar îi va lăsa suficient timp ca să găsească ...
Marea Britanie îl va lăsa pe magnatul Sanjeev Gupta (foto) să evalueze diferite opţiuni de refinanţare pentru compania ...