Încolţită de creditori, Cocor se pregăteşte să vândă din active

Consiliul de Administraţie al Cocor SA, companie care operează magazinul cu acelaşi nume din centrul capitalei, solicită acţionarilor să aprobe vânzarea unor active. Societatea are nevoie de bani pentru a-şi plăti un credit de la BCR, instutuţie financiară care vrea să îi execute silit.
Alina Stanciu - mie, 20 iun. 2012, 21:17
Încolţită de creditori, Cocor se pregăteşte să vândă din active

Încolţită de creditori, societatea Cocor SA, care deţine magazinul cu acelaşi nume din centrul Bucureştiului, caută măsuri disperate pentru a evita executarea silită. BCR, care mai are de recuperat de la Cocor peste 17.785.000 de euro, ameninţă că va recurge la executarea silită dacă nu încasează ratele restante, iar, recent, antreprenorul general al lucrărilor de amenajare pentru magazinul Cocor, SC Mitre Building Construction, a formulat o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă pentru a recupera o creanţă de aproximativ 120.000 de lei (în jur de 26.700 de euro). Într-un anunţ la Bursa de Valori Bucureşti, oficialii Cocor susţin însă că lucrările executate de Mitre Building Construction au fost realizate  „defectuos”, prejudiciul estimat de Cocor fiind de 400.000 de euro. 

Ce vor face

Pe termen lung, Cocor are în plan repoziţionarea magazinului, pe care l-a discutat şi cu BCR şi despre care acţionarii au vorbit încă de la finele anului trecut. Vor un centru comercial cu mai mulţi clienţi, indiferent dacă acest lucru înseamnă atragerea unor retaileri din categorjia preţului mediu. Mai mult, Cocor vrea să creeze o zonă de entertainment de 3.000 mp la etajul cinci al magazinului. Atracţia principală va fi însă un multiplex cu 5 săli de vizionare. 

Pe termen scurt însă, Consiliul de Administraţie propune acţionarilor ca metodă salvatoare vânzarea unor active. „Consiliul de Administraţie solicită AGEA aprobarea vânzării de către societate a oricăruia dintre activele sale (imobile, creanţe sau acţiuni) pentru care vor exista cererei de cumpărare în baza unei negocieri competitive pornind de la un preţ care să fie superior celui din ultimele evaluări ale activelor societăţii. Suma limită pentru care se vor face asemenea vânzări ar trebui să fie egală cu valoarea creditului rămas de plată la BCR”, se arată în materialul pus la dispoziţia acţionarilor. Scopul vânzării este de a rambursa cât mai mult din creditul bancar, fie pentru a reeşalona, fie pentru a refinanţa creditul la o valoare mai mică, de la o alta instituţie bancară. 

Randamente mici la închiriere

Vânzarea de active este necesară mai ales în contextul în care BCR nu a acceptat o reeşalonare a datoriei fără a avea siguranţa unor rezultate rapide din închirieri. Or, potrivit analizei pentru creditori, acest lucru nu este posibil având în vedere că noii chiriaşi vor deschide în Cocor în lunile noiembrie şi decembrie. Mai mult, o parte dintre ofertele de închiriere primite de către Cocor nu asigură veniturile necesare susţinerii creditului în cuantumul actual. La aceasta se adaugă faptul că în momentul schimbării mixului de chiriaşi, magazinul nu asigură un randament similar faţă de valoarea investiţiei. Oficialii Cocor estimează însă că, pe viitor, vor putea obţine din închirieri venituri medii de 250.000 de euro pe lună.   

„Averea” Cocor 

Conform ultimei reevaluări, la 31 decembrie 2011, Cocor SA deţinea în capitală  mai multe terenuri şi un magazin, a căror valoare totală se ridică la peste 16.4 milioane de lei (aproximativ 3,6 milioane de euro). De asemenea, cele 8 clădiri ale companiei din capitală şi spaţiul comercial din Iaşi valorează peste 80,6 milioane de lei (aproximativ 18 milioane de euro).

La acestea se adaugă acţiunile pe care Cocor le deţine atât la companiile din grup cât şi la alte societăţi. La 31 martie anul curent, Cocor deţinea 69,1% din acţiunile Cocor Turism SA, la o valoare nominală de 584.540 lei, 69,8% din acţiunile Comturist SA, la o valoare nominală de 295.317 lei şi 100% din acţiunile Cocor SPA, a căror valoare nominală se cifrează la 1.000 de lei. În total, acţiuni cu o valoare nominală de peste 880.800 de lei.  Totodată, Cocor SA este acţionară la Agri Real SA (0,35%), Winmark Big SA (0,21%) şi Romarta SA, valoarea totală de deţinere a acestor acţiuni cifrându-se la 68.256 de lei. Nu în ultimul rând, Cocor SA a investit pe termen scurt la SCDM Unirea Bucur Obor şi Semrom Oltenia. În total, în jur de 177.900 de lei ca valoare de deţinere. „Cocor şi firmele din grupul său deţin suficiente active care să îşi păstrează o valoare de piaţă semnificativă. Aceste active aduc venituri importante, fiind exploatate în randament foarte bun, care este puţin probabil să aibă o creştere cu încă 50% anul următor”, mai explică Consiliul de administraţie al Cocor.   

Întrebaţi de ECONOMICA.NET despre activele pe care doresc să le pună în vânzare, oficialii Cocor au refuzat să comenteze.  


 

Te-ar mai putea interesa și
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru ...
Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite, a celor care impun carantina şi în situaţia reducerii cu......
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra ...
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi ...
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...