Încrederea companiilor germane în economie, la cel mai ridicat nivel din iulie 2014

Încrederea companiilor germane în economie a urcat în martie pentru a cincea lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din iulie 2014, un nou indiciu al accelerării redresării celei mai mari economii europene, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - mie, 25 mart. 2015, 11:44
Încrederea companiilor germane în economie, la cel mai ridicat nivel din iulie 2014

Miercuri, Institutul de cercetare economică Ifo a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o creştere peste aşteptări, până la 107,9 puncte în martie, de la 106,8 puncte în februarie. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans până la nivelul de 107,3 puncte.

‘Ritmul solid de creştere în trimestrul patru din 2014, combinat cu preţul scăzut al energiei şi deprecierea euro au sporit încrederea în economie’, a declarat economistul Carsten Brzeski de la ING.

Şi economistul Klaus Wohlrabe de la Ifo estimează că în acest trimestru avansul economiei ar putea fi similar cu cel înregistrat în trimestrul patru din 2014, de 0,7%.

Economia germană va înregistra o creştere solidă în primul semestru din 2015, datorită exporturilor şi a majorării cheltuielilor de consum, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).

‘PIB-ul Germaniei, în urma surprinzătorului avans înregistrat la sfârşitul lui 2014, ar trebui să continue ritmul solid de creştere în primul trimestru din 2015. Şi pentru următoarele trei luni ne aşteptăm să continue această tendinţă. Principalele motoare de creştere a economiei vor fi cererea pe plan extern, consumul privat şi, într-o măsură mai mică, sectorul construcţiilor’, se arată în raportul Bundesbank, care atrage atenţia asupra redresării investiţiilor companiilor.

Instituţia a explicat că, deja, cheltuielile de consum au beneficiat de pe urma evoluţiilor favorabile de pe piaţa forţei de muncă şi a majorării salariilor şi vor fi în continuare susţinute de preţul mai scăzut al ţiţeiului.

La rândul lor, analiştii susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de către Banca Centrală Europeană oferă măsuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul patru din 2014, de 0,7%, comparativ cu precedentele trei luni, datorită majorării cererii pe plan intern şi a scăderii preţului ţiţeiului.

În 2014, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,6%, depăşind estimările Oficiului Federal de Statistică (Destatis), de 1,5%. Analiştii se aşteptau ca, în ultimele trei luni din 2014, economia germană să înregistreze un avans de 0,3%.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a urcat cu 1,6% în perioada octombrie-decembrie 2014, depăşind, de asemenea, estimările analiştilor, de 1%. Destatis a confirmat că în trimestrul trei din 2014 avansul economiei a fost de 0,1%. În trimestrul doi PIB-ul a scăzut cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...