Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în luna noiembrie

Încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit în noiembrie, pentru a şaptea lună consecutiv, semn că relansarea economică a blocului comunitar începe să prindă viteză, transmite AFP.
Economica.net - joi, 28 nov. 2013, 10:56
Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în luna noiembrie

Potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut cu 0,8 puncte în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, până la valoarea de 98,5 puncte. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de DowJones Newswires care mizau pe o creştere până la 97,8 puncte.

În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut cu 0,4 puncte până la 102,1 puncte.

‘Chiar dacă tendinţa de creştere înregistrată din luna mai a continuat, îmbunătăţirea încrederii a scăzut semnificativ în cursul ultimelor două luni’, subliniază Comisia Europeană într-un comunicat.

Cu excepţia Franţei, încrederea în economia s-a îmbunătăţit în principalele economii din zona euro. Indicele a crescut cu 1,9 puncte în Italia, cu 1,4 puncte în Spania, cu 1,3 puncte în Olanda şi cu 0,8 puncte în Germania, în timp ce a scăzut cu 0,9 puncte în Franţa.

Pe sectoare de activitate, îmbunătăţirea generală a indicelui se datorează în mare parte unei reveniri a încrederii în industrie şi servicii. În luna noiembrie încrederea în sectorul industrial a crescut cu 1,1 puncte, o creştere şi mai mare (2,9 puncte) fiind înregistrată în sectorul serviciilor. În schimb, a scăzut încrederea consumatorilor (minus 0,9 puncte), punând capăt unei tendinţe de creştere înregistrată după luna decembrie 2012. În comerţul cu amănuntul nivelul încrederii a rămas nemodificat în timp ce în sectorul construcţiilor a scăzut cu 0,9 puncte.

Analiştii estimează că în al treilea trimestru ritmul de creştere înregistrat de economia zonei euro a încetinit, după ce în al doilea trimestru a ieşit din recesiune graţie unei creşteri modeste de 0,3%. Economiştii estimează, însă, că la finele acestui an zona euro va înregistra o creştere accelerată de 0,4%.

La începutul acestei luni, Banca Central Europeană a redus dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25% pe baza prognozelor sale referitoare la o creştere modestă dar continuă în a doua jumătate a anului.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...