1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

Extern

Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în mai

Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în luna mai, redresându-se după zece luni de declin consecutiv, datorită sporirii optimismului în cel mai mare sector, serviciile, dar şi în industrie, transmite Reuters.

28 mai, 2019 | Agerpres

Potrivit datelor publicate marţi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat în mai până la 105,1 puncte, de la 103,9 puncte în luna precedentă. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care nu se aşteptau la nicio modificare.

Separat, Comisia Europeană a publicat indicatorul privind climatul de afaceri, care ajută la identificarea stadiului ciclului de afaceri. Indicele a scăzut la 0,30 puncte în mai, de la 0,42 puncte în luna precedentă.

Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a urcat până la 12,2 puncte în mai, de la 11,8 puncte luna precedentă, peste estimările analiştilor, în timp ce încrederea în industrie a urcat luna aceasta la minus 2,9 puncte, de la minus 4,3 în iunie, iar încrederea consumatorilor a urcat de la minus 7,3 puncte la minus 6,5 puncte.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus semnificativ estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în acest an şi anul viitor, din cauza acumulării riscurilor la adresa conjuncturii. În conformitate cu noile estimări ale BCE, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% în acest an şi un avans de 1,6% anul viitor, faţă de 1,7% cât estima BCE în luna decembrie 2018 pentru următorii doi ani.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO