Încrederea investitorilor germani a coborât la cel mai scăzut nivel din octombrie 2014

Încrederea investitorilor germani a scăzut luna aceasta, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2014, pe fondul scandalului emisiilor de la Volkswagen şi a încetinirii creşterii de pe pieţele emergente, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 15:24
Încrederea investitorilor germani a coborât la cel mai scăzut nivel din octombrie 2014

‘Datele confirmă temerile privind mediul economic global şi scandalul de la VW, care afectează încrederea investitorilor şi activitatea economică în următoarele luni. Faptul că indicele este atât de aproape de zero arată că foarte puţini investitori văd o îmbunătăţire a condiţiilor economice în următoarele şase luni’, a apreciat analistul Jennifer McKeown de la Capital Economics.

Institutul de cercetare economică ZEW a informat marţi că indicele său care măsoară încrederea investitorilor şi analiştilor şi care are scopul de a anticipa evoluţia economiei în următoarele şase luni a scăzut de la 12,1 puncte în septembrie la 1,9 puncte în octombrie. Este a şaptea lună de declin consecutiv. Analiştii se aşteptau la o scădere de până la 6,5 de puncte.

‘Scandalul emisiilor de la Volkswagen şi creşterea slabă a pieţelor emergente au afectat perspectiva economiei germane. Totuşi, performanţa economiei interne este încă bună şi redresarea zonei euro continuă’, a apreciat preşedintele ZEW, Clemens Fuest.

În august, exporturile Germaniei au scăzut cu 5,2%, la 97,7 miliarde de euro, cel mai mare declin din ianuarie 2009, arată datele publicate săptămâna trecută de Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Importurile au coborât cu 3,1%, la 78,2 miliarde de euro, cea mai semnificativă scădere din noiembrie 2012. Excedentul comercial al Germaniei s-a redus la 15,3 miliarde de euro în august, de la 25 miliarde de euro în iulie.

‘Acesta este un recul puternic, care nu se înregistrează în fiecare zi. Încetinirea din China, Brazilia, Rusia şi alte pieţe au afectat exporturile’, a apreciat analistul Holger Sandte, de la Nordea.

Şi producţia industrială a înregistrat în august cel mai semnificativ declin din ultimele 12 luni, în timp ce comenzile industriale au scăzut cu 1,8%, ceea ce indică un posibil declin al exporturilor pe principalele pieţe ale Germaniei din ţările emergente.

‘Datele vor extinde speculaţiile privind impactul încetinirii din China asupra avansului economiei germane. În opinia noastră, nu există motive de panică, de obicei în timpul verii producţia industrială este în scădere’, a apreciat recent economistul Carsten Brzeski de la ING.

Acesta a avertizat că actuala criză a refugiaţilor şi scandalul emisiilor de la Volkswagen reprezintă noi riscuri la adresa economiei germane. Este neclar care va fi impactul crizei VW, dar economia va fi afectată, ţinând cont de mărimea companiei. VW este ‘unul dintre cei mai importanţi campioni globali ai Germaniei şi un motor de creştere semnificativ al economiei’, afirmă Brzeski.

Alţi analişti susţin că poziţia fiscală solidă a Germaniei, situaţia foarte bună a pieţei de muncă, inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană oferă motive suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene în acest an.

Comisia Europeană estimează că PIB-ul Germaniei va înregistra o creştere de 1,9% în 2015 şi de 2% în 2016, comparativ cu o expansiune a zonei euro de 1,5% în acest an şi de 1,9% anul viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj - Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate......
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...