Băncile ţin comisioanele la maxime istorice. Care dintre ele sunt cele mai scumpe

Doar două bănci din primele 17 din sistem au crescut comisioanele la carduri şi conturi curente în ultima jumătate de an, în timp ce pentru restul au rămas neschimbate, la maximele istorice.
Mihai Banita - mar, 21 ian. 2014, 22:09
Băncile ţin comisioanele la maxime istorice. Care dintre ele sunt cele mai scumpe

Băncile au menţinut comisioanele la carduri şi conturi curente la acelaşi nivel cu cele din vara anului trecut, cu mici excepţii.

Instituţiile de credit cu reţea de bancomate extinsă au, în general, şi cele mai mari comisioane pentru administrarea cardurilor şi conturilor curente şi pentru retragerile de numerar.

UniCredit Ţiriac Bank, BCR, BRD şi Millennium Bank au cele mai mari comisioane pentru produsele de debit standard. La o retragere lunară de 1.500 de lei, costurile anuale cu administrarea şi comisionul de retragere ajung până la 220 de lei pe an, în cazul UniCredit, şi la aproximativ 100 de lei pe an în cazul celorlale bănci menţionate.

BCR şi Bancpost practică cel mai mare comision pentru retragerile de la bancomatele proprii, de 0,25% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 0,5 lei, respectiv 0,25 lei.

Banca Românească are cea mai mare sumă minimă pentru retragerile din bancomatele proprii: 2 lei. În iunie 2013, la precedenta analiză a ECONOMICA.NET pe această temă, suma minimă era de 0,2 lei, în timp ce procentul aplicabil a rămas la 0,2%. Comisionul minim crescut face ca pentru retragerile de sub 1000 de lei banca să încaseze efectiv mai mult de 0,2%. Spre exemplu la o retragere de 200 de lei de la bancomatele băncii greceşti, comisionul de 2 lei reprezintă 1%.

ING Bank, Banca Transilvania, Volksbank şi Intersa SanPaolo sunt singurele bănci din primele 17 care nu cer comision pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Banca Transilvania este singura bancă ce nu percepe comisioane pentru administrarea contului curent şi a cardului (Visa Electron) şi pentru retragerile de numerar din reţeaua sa de ATM.

Administrarea contului curent poate costa până la 7,5 lei/lună, în cazul UniCredit, media fiind în jurul a 2,5-3 lei lună. Volksbank este singura bancă ce a crescut acest comision în ultimele luni, după ce a relansat pachetele de cont curent – pentru 4 lei pe lună clientul primeşte acces la internet banking şi retrageri gratuite în reţea.

Cel mai mare comision pentru retragerile de la automatele altor bănci este practicat de BCR, care cere 1% din suma retrasă + 6 lei. La 200 de lei retraşi de la altă bancă, comisionul înseamnă 8 lei. La această categorie merită o menţiune şi UniCredit şi BRD, cu biruri de peste 1% din suma retrasă.

BRD mai merită menţionată şi pentru cea mai mare taxă pentru interogarea soldului la bancomat: 0,5 euro (2,27 lei). Francezii îi ard la buzunar pe clienţii care vor să afle câţi bani au în cont, şi practică un comision de 10 ori mai mare decât cel practicat de celelalte bănci. Mai mult, comisionul de interogare şi cel de administrare a contului sunt în euro, astfel că deprecierea leului face ca valoarea lui să fie şi mai mare în moneda naţională.

Click pe tabel pentru mărire.

Vezi aici comisioanele din iulie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de......
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 milioane de lei și urmează o nouă sesiune de finanțare
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 ...
43% din voucherele aprobate în primele două etape ale Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 nu au fost consumate. ...
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
Un număr de 152 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase ...