UPDATE: Inculpaţii din dosarul Microsoft rămân în arest preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri menţinerea în stare de arest preventiv a fostului ministru Gabriel Sandu, a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi a oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, cercetaţi în dosarul Microsoft. 
Economica.net - mie, 05 nov. 2014, 14:51
UPDATE: Inculpaţii din dosarul Microsoft rămân în arest preventiv

În cazul lui Nicolae Dumitru, Completul de 5 judecători a admis contestaţia la decizia de arestare doar în cazul infracţiunii de trafic de influenţă, însă a admis propunerea de arestare preventivă a lui pentru spălare de bani, de la data de 5 noiembrie până la 27 noiembrie.

‘Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Sandu Gabriel, Cocoş Dorin şi Ştefan Gheorghe împotriva încheierii (…) din Camera de Consiliu din data de 28/29 octombrie 2014 a ÎCCJ – Secţia Penală. Obligă contestatorii inculpaţi Sandu Gabriel, Cocoş Dorin şi Ştefan Gheorghe la plata sumei de câte 225 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat (…). Definitivă’, se arată în minuta deciziei de miercuri a instanţei supreme.

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani iar Gabriel Sandu, de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

Prin HG 199/2008 contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

‘În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoş a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocoş – 9.000.000 euro. Din fişa de date a procedurii de achiziţie rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecinţă, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare’, se mai arată în comunicat.

DNA menţionează că, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoş, Ştefan şi Sandu, a fost înfiinţată o firmă, în contul căreia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

‘La baza acestei tranzacţii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate, D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ştefan (4.000.000 euro) şi Dorin Cocoş (9.000.000 euro)’, mai susţin procurorii DNA.

Referitor la faptele reţinute în sarcina lui Nicolae Dumitru, DNA arată că şi acesta a fost cooptat în afacere.

‘Nicolae Dumitru trebuia să îşi exercite influenţa asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Şerban Mihăilescu, Dan Nica) pentru a obţine încheierea contractului. Pentru obţinerea unui profit substanţial, care să asigure şi plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administraţia publică şi astfel, în funcţie de numărul de licenţe achiziţionat, preţul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 şi 60% raportat la preţul de listă)’, au constatat procurorii.

DNA a reţinut că discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniştri şi alte persoane implicate.

‘Pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Şerban Mihăilescu – ministru coordonator al SGG, Dan Nica – ministru al Comunicaţiilor, precum şi asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii şi derulării contractului de licenţiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins şi primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group, pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers’, mai precizează DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...