1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Finanţe şi bănci

Indicatorul CFA de încredere macroeconomică, în scădere cu 7,3 puncte, în iunie

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a înregistrat în iunie valoarea de 58,5 puncte, cu 7,3 puncte mai mică raportat la luna anterioară, scăderea datorându-se ambelor sale componente, respectiv indicatorul condiţiilor curente şi indicatorul anticipaţiilor, informează CFA România.

26 iul, 2016 | Agerpres

Potrivit unui comunicat al asociaţiei, indicatorul condiţiilor curente a fost de 71,6, valoare în scădere cu 5,5 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 8,3 puncte la valoarea de 51,9 puncte - cea mai mică valoare înregistrată începând din noiembrie 2014.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a consemnat un curs anticipat de 4.5500 (în creştere cu 500 pips), iar pentru orizontul de 12 luni de 4.5375, valoare mai mare cu 375 pips.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2017/iulie 2016) a consemnat o valoare mediană de 2,00%, în creştere cu 0,55% faţă de exerciţiul anterior.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în mai 2011 şi este un indicator prin care se doreşte să se cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări referitoare la condiţiile curente (mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, CFA România are peste 180 de membri.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO