Indicatorul de încredere macroeconomică a reintrat în teritoriu pozitiv, în martie – CFA

Valoarea indicatorului de încredere macroeconomică pentru luna martie 2014 a înregistrat o majorare şi a reintrat în teritoriu pozitiv, ajungând la valoarea de 54,5, faţă de valoarea de 48,6 înregistrată în luna anterioară, arată sondajul periodic al CFA privind percepţia asupra evoluţiei macroeconomice din România.
Economica.net - joi, 24 apr. 2014, 07:32
Indicatorul de încredere macroeconomică a reintrat în teritoriu pozitiv, în martie - CFA

Potrivit comunicatului, majorarea s-a datorat exclusiv componentei de anticipaţii a indicatorului.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 32,5, în scădere cu peste 4 puncte faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat 65,4, în creştere cu aproximativ 11 puncte faţă de valoarea din luna februarie.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere au consemnat pentru orizontul de 6 luni o valoare de 4,5000 (faţă de 4,5050 în exerciţiul anterior), iar pentru cel de 12 luni anticipaţii de 4,5500 (faţă de valoarea de 4,5000 înregistrată în luna anterioară).

‘Sunt, de asemenea, de remarcat anticipaţiile de majorare a ratei anuale a inflaţiei (78% dintre participanţi consideră că rata inflaţiei va creşte în următoarele 12 luni) şi anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă pentru scadenţele scurte (mai mult de jumătate dintre participanţi anticipând această evoluţie în următoarele 12 luni)’, se mai spune în comunicat.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat în luna mai 2011. Este un indicator prin care se doreşte cuantificarea anticipaţiilor analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (SUA). CFA România este una dintre cele 136 de societăţi membre ale CFA Institute. CFA România are peste 140 de membri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în ...