Încrederea analiştilor CFA în situaţia economică a României s-a înrăutăţit puternic în septembrie

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în septembrie, după o revenire semnificativă în luna precedentă, coborând cu 11,5 puncte faţă de august, până la 53,3 puncte, în condiţiile în care analiştii anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice a României în următorul an, arată datele publicate luni de CFA România.
Economica.net - lun, 24 oct. 2016, 06:41
Încrederea analiştilor CFA în situaţia economică a României s-a înrăutăţit puternic în septembrie

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor finaniari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni.

Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică a fost cauzată atât de contracţia indicatorului situaţiei actuale, care a coborât în septembrie cu 3,8 puncte, până la 67 puncte, cât mai ales de înrăutăţirea anticipaţiilor pentru perioada următoare.

Astfel, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 15,3 puncte, până la 46,4 puncte.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Analiştii membri ai CFA şi-au revizuit în scădere estimarea privind inflaţia, indicatorul care măsoară creşterea preţurilor de consum, la 1,2% pentru următoarele 12 luni, de la 1,5% în raportul anterior.

Ultimele date arată că rata anuală a inflaţiei, indicatorul ţintit de Banca Naţională a României,a coborât în luna septembrie la -0,6%.

Pentru evoluţia cursului de schimb euro/leu, analiştii estimează un nivel de 4,50 lei/euro peste şase luni şi tot de 4,50 lei/euro peste un an, niveluri similare cu cele din raportul precedent.

Analiştii estimează şi o înrăutăţire puternică a condiţiilor de afaceri din România în următorul an, indicatorul anticipaţiilor în această privinţă coborând în septembrie la -24%, de la +6% în august.

De asemenea, aşteptările legate de angajarea de personal în următoarele 12 luni s-au deteriorat puternic, indicatorul coborând la -17% în septembrie, de la +11% în luna anterioară.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...