Încrederea analiştilor CFA în situaţia economică a României s-a înrăutăţit puternic în septembrie

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în septembrie, după o revenire semnificativă în luna precedentă, coborând cu 11,5 puncte faţă de august, până la 53,3 puncte, în condiţiile în care analiştii anticipează o înrăutăţire a situaţiei economice a României în următorul an, arată datele publicate luni de CFA România.
Economica.net - lun, 24 oct. 2016, 06:41
Încrederea analiştilor CFA în situaţia economică a României s-a înrăutăţit puternic în septembrie

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor finaniari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni.

Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică a fost cauzată atât de contracţia indicatorului situaţiei actuale, care a coborât în septembrie cu 3,8 puncte, până la 67 puncte, cât mai ales de înrăutăţirea anticipaţiilor pentru perioada următoare.

Astfel, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 15,3 puncte, până la 46,4 puncte.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Analiştii membri ai CFA şi-au revizuit în scădere estimarea privind inflaţia, indicatorul care măsoară creşterea preţurilor de consum, la 1,2% pentru următoarele 12 luni, de la 1,5% în raportul anterior.

Ultimele date arată că rata anuală a inflaţiei, indicatorul ţintit de Banca Naţională a României,a coborât în luna septembrie la -0,6%.

Pentru evoluţia cursului de schimb euro/leu, analiştii estimează un nivel de 4,50 lei/euro peste şase luni şi tot de 4,50 lei/euro peste un an, niveluri similare cu cele din raportul precedent.

Analiştii estimează şi o înrăutăţire puternică a condiţiilor de afaceri din România în următorul an, indicatorul anticipaţiilor în această privinţă coborând în septembrie la -24%, de la +6% în august.

De asemenea, aşteptările legate de angajarea de personal în următoarele 12 luni s-au deteriorat puternic, indicatorul coborând la -17% în septembrie, de la +11% în luna anterioară.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți pentru subvenția acordată culturilor de plante aromatice
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți ...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat că în ședința Guvernului ...
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...