Indicele Eurobank: Preţurile locuinţelor la nivel naţional au scăzut cu 2% în ultimul an

Indicele Proprietăţilor Rezidenţială pentru piaţa din România, Eurobank Property Services (EPS), arată că preţurile imobiliarelor au continuat un tren descendent şi în cel de-al doilea trimestru din acest an. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea este de 2%. 
Andrada Ghira - mie, 30 iul. 2014, 11:15
Indicele Eurobank: Preţurile locuinţelor la nivel naţional au scăzut cu 2% în ultimul an

În al doilea trimestru al anului 2014, indicele naţional a continuat parcursul uşor descendent din trimestrul anterior, cu o scădere a nivelului preţului mediu cu 0,8% faţă de trimestrul precedent. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile imobiliare la nivel naţional au scăzut cu 2%.

„În ultimii cinci ani care s-au scurs după „crash”-ul din 2009, preţul mediu anual a suferit o modificare de 3,8% pe an„, se arată în comunicatul Eurobank Property Service. 

Chiar dacîă la nivel naţional se observă o tendinţă descendentă, indicele pentru Bucureşti a crescut cu 1,8% în ultimul trimestru, cu o rată de creştere de 1,9% pe segmentul Bucureşti Periferie şi o scădere de 1,2% în Bucureşti Centru.

„În perioada relativ stabilă din ultimii ani, indicele Capitalei a alunecat atingând o medie de -3,5% pe an. În pofida unei corecţii trimestriale negative, preţurile din Judeţul Ilfov s-au stabilizat în ultimul an, de o manieră similară cu ultimii cinci ani, depăşind ca performanţă principalele zone urbane ale Capitalei”, se mai arată în comunicatul Eurobank. 

Ce s-a întâmplat cu preţurile imobiliare din provincie 

Toate cele opt diviziuni regionale ale României au înregistrat o modificare negativă în trimestrul al doilea, de la an la an. Diviziunea Dunare şi Marea Neagră se află în topul performanţei, cu -0,9%, urmată de diviziunile Bucureşti şi Ilfov şi Vest cu -1,1%, iar cele mai mari scăderi de preţ de la an la an s-au înregistrat în Sud şi în Centru, indicând faptul că modificările preţului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezintă o mică variaţie în jurul indicelui mediu naţional.

Din vara lui 2009, Moldova a menţinut cea mai mică rată de scădere a preţului mediu anual calculat pe o perioadă de cinci ani, de -1,7%, urmată de Sud cu -2,9%, în vreme ce ratele celorlalte diviziuni regionale s-au situat în jurul mediei naţionale de -3,8%.

„O variaţie stabilă şi limitată se aplică şi indicilor corespunzători marilor oraşe din România, cu cele mai largi variaţii pe termen scurt, interpretabile ca şi corecţii ale fluctuaţiilor temporare, în timp ce Brăila şi Constanţa au demonstrat o creştere pozitivă în trimestrul al doilea, de la an la an”, potrivit Eurobank. 

Pe termen lung, la Iaşi s-a înregistrat cea mai mică scădere medie anuală pe perioada ultimilor cinci ani, de -1%, urmat de Timişoara cu -2,8%, în timp ce toate celelalte oraşe au înregistrat rate mai abrupte de scădere a preţurilor.

Proprietăţile noi au înregistrat o performanţă mai bună, atât la nivel naţional cât şi în Bucureşti, în trimestrul analizat. Indicele proprietăţilor noi a crescut de asemenea în Bucureşti şi la nivel naţional în ultimele 12 luni. Performanţa indicilor pentru apartamente şi proprietăţi vechi nu diferă semnificativ de cea a indicilor agregaţi naţionali.

Eurobank Property Services lansează la toamnă primul model de evaluare automată 

În luna septembrie a acestui an, Eurobank Property Services va lansa primul Model de Evaluare Automată pentru piaţa rezidenţială (Automated Valuation Model – AVM) din România. Proiectul de cercetare completează dezvoltarea indicilor de tip hedonic şi a modelului de previzionare (forecast) particularizaţi pentru piaţa din România.

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiară a grupului Eurobank.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...