Indicele LIBOR va fi preluat de NYSE Euronext pentru suma simbolică de o liră sterlină

Indicele de dobândă LIBOR (London interbank offered rate) nu va mai fi stabilit de la Londra, urmând să fie preluat de NYSE Euronext, operatorul bursei de la New York, pentru suma simbolică de o liră sterlină, potrivit presei internaţionale, care citează surse apropiate discuţiilor.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 11:52
Indicele LIBOR va fi preluat de NYSE Euronext pentru suma simbolică de o liră sterlină

Tranzacţia ar putea fi anunţată oficial încă de marţi, iar aspectele financiare ale înţelegerii nu sunt cunoscute în prezent, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei.

Sky News notează că NYSE Euronext va plăti suma simbolică de o liră.

Trezoreria Marii Britanii va face anunţul la Londra, potrivit Sky şi WSJ.

Indicele LIBOR, creat în anii ’80 pentru a ilustra costurile la care se împrumută băncile, a fost administrat până în prezent, prin firma BBA Libor Ltd., de British Bankers’ Association, organizaţie patronală cu seidul la Londra, ai cărei membri sunt unele dintre cele mai mari bănci din lume.

LIBOR, care influenţează instrumente financiare în valoare de mii de miliarde de dolari, inclusiv dobânzi la credite ipotecare, a devenit în ultimii ani subiect de scandal, după ce au fost dezvăluite tentative ale unor bănci de a manipula dobânzile în interes propriu.

Trei bănci – Barclays, Royal Bank of Scotland (Marea Britanie) şi UBS (Elveţia) – au fost sancţionate de Washington şi Londra cu peste 1,5 miliarde lire sterline (2,2 miliarde de dolari) pentru implicarea în scandalul manipulării dobânzilor. Multe alte bănci sunt anchetate.

Autorităţile britanice caută un nou administrator pentru LIBOR începând de anul trecut, după ce au stabilit că dobânzile nu ar trebui influenţate de un grup de lobby al băncilor.

O sursă citată de WSJ susţine că, deşi LIBOR va fi administrat de la New York, indicele va fi în continuare reglementat din Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...