Indicii pieţelor bursiere s-ar putea ajusta cu până la 20% în prima jumătate a anului – Analiza XTB

Investitorii la bursă ar putea să înfrunte o corecţie severă începând cu această primăvară, însemnând ajustări ale indicilor între 15 şi 20% în pieţele americane şi germane şi cel puţin tot atât în cazul Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, potrivit unei analize a casei de brokeraj XTB România.
Economica.net - mie, 26 feb. 2014, 13:00
Indicii pieţelor bursiere s-ar putea ajusta cu până la 20% în prima jumătate a anului - Analiza XTB

‘Pieţele de capital dezvoltate au fost foarte atractive pentru investitori în 2013, însă probabilitatea de apariţie a unor corecţii severe în lunile următoare este în creştere, iar Bursa de Valori Bucureşti nu face excepţie. Cu toate că pentru companiile listate la Bucureşti indicii de evaluare prin raportare la profituri, active sau cifra de afaceri sunt mai atractivi în comparaţie cu cei din Germania sau SUA (în medie), destinul pieţei locale e strâns legat de suişurile şi coborâşurile sentimentului global. Capitalul extern este capabil să imprime trenduri ample, în timp ce investitorii locali au o abordare, în general, nu de formatori, ci de ‘primitori’ de direcţie’, a declarat analistul-şef la XTB România, Claudiu Cazacu.

Potrivit XTB, în pieţele globale dezvoltate este vizibilă detaşarea investitorilor, care se apropie de situaţia de subestimare a unor riscuri. Indicele de volatilitate VIX este cu atât mai coborât cu cât nevoia de a ‘cumpăra’ protecţie la eventuale mişcări dezavantajoase – în principal descendente – este mai mare. Luni, 24 februarie, VIX ajungea la 14 puncte, în preajma nivelurilor atinse înainte de criza financiară din 2007, deşi încă la aproape trei puncte distanţă de minimul, corespunzător optimismului extrem înainte de 2007.

‘Seninătatea cu care sunt privite investiţiile în acţiuni ţine de fluxul de bani nou creaţi de către Fed, dar şi de optimismul privitor la economia reală americană, care pare a fi intrat pe o creştere durabilă. Încetinirea industriei şi a serviciilor observată în cifrele recente e pusă pe seama vremii foarte reci, în timp ce abordarea principală rămâne optimistă. Marea întrebare este dacă nu cumva tocmai aici se găseşte punctul slab al entuziasmului. Revenirea din SUA convinge Fed să aducă politica monetară spre normal, reducând treptat până la zero injecţiile de lichiditate. Or, tocmai acestea au dat investitorilor argumentul principal pentru a privi cu seninătate şi, uneori, chiar euforie, pieţele de acţiuni coborând simultan şi volatilitatea. Fără ‘scutul’ Fed şi după ani buni de protejare artificială, investitorii s-ar putea trezi nepregătiţi în înfruntarea cu furtunile viitoare’, a spus Claudiu Cazacu.

Marjele de profit ale companiilor membre ale indicelui S&P500 se situează în prezent la maxime istorice (9% pentru componente recurente). Pentru a susţine creşterea viitoare a profiturilor ar fi nevoie fie de un avans al marjei de profit (puţin probabil având în vedere că cele mai multe ineficienţe au fost deja eliminate pe parcursul crizei), fie de un avans al vânzărilor (dificil de obţinut când pieţele emergente se repliază, iar cele dezvoltate sunt în faţa unei prudenţe a consumatorilor în zona Euro şi a unor dobânzi în creştere în SUA).

În Europa, creşterea economică e încă fragilă, iar avansul estimat la 1% în 2014 este prea mic pentru a rezista la un scenariu nefavorabil determinat de factori adverşi neanticipaţi în pieţe – precum o accelerare a preţului mărfurilor agricole ori petrolului. BCE ar putea fi nevoită să intervină pentru a evita domolirea preţurilor până în zona în care deflaţia începe să fie luată în calcul, ajutând astfel piaţa de capital europeană, care ar putea performa, în termeni relativi, mai bine decât cea americană.

Riscuri importante se conturează şi în China, a cărei economie orientată pe investiţii pentru producţie şi infrastructură, susţinute de creditare, trebuie să găsească o modalitate de ‘aterizare lină’ spre un avans anual al PIB mai lent, dar sustenabil. O problemă tot mai presantă e gestionarea calităţii în scădere a portofoliului de credite. Autorităţile publice au acumulat datorii, multe dintre ele nefiind trecute în raportările oficiale, astfel încât la nivel central s-a hotărât demararea unui audit pentru a evalua realitatea, menţionează XTB. Avansul anual al preţurilor imobiliare a încetinit în ianuarie după mai bine de un an, iar băncile au devenit mai selective sau chiar au oprit finanţarea nouă pentru companii din sectorul imobiliar.

Indicii americani au înregistrat în ianuarie o corecţie care nu a depăşit 10%, iar revenirea a fost puternică de atunci, S&P500 reuţind chiar să atingă noi maxime istorice. În medie, după 1957, corecţii de peste 10% au apărut la fiecare un an şi jumătate, dar situaţia a fost foarte diferită în perioada când Fed a utilizat injecţiile de lichiditate. Au trecut patru ani din 2007 până la corecţia de peste 19% din vara lui 2011 – care a avut atunci argumente serioase precum criza europeană, plafonul de datorie şi scăderea ratingului SUA.

‘Suntem la doi ani şi jumătate de la acea ajustare şi, dacă privim perioada de după 2007 ca fiind una neobişnuită, alegând norma istorică a mai multor decenii, o ajustare de proporţii pare a fi tot mai probabilă pe măsură ce înaintăm în 2014. Scenariul de scădere are în momentul de faţă argumente fundamentale dificil de ignorat, între care perspectivele pentru profiturile companiilor, re-orientarea dobânzilor în SUA pe măsură ce injecţiile de lichiditate sunt oprite şi o posibilă criză în China’, a mai spus analistul-şef al XTB România.

XTB România este sucursala locală a X-Trade Brokers Dom Maklerski, jucător regional pe piaţa de brokeraj în Europa Centrală şi de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...