Industria, agricultura şi comunicaţiile, cea mai mare contribuţie la creşterea PIB, atât în T3, cât şi la 9 luni

Industria, agricultura şi sectorul comunicaţiilor au contribuit cel mai mult la creşterea Produsului Intern Brut /PIB/ atât la nivelul trimestrului III, cât şi în primele nouă luni, a declarat, miercuri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 03 dec. 2014, 09:47
Industria, agricultura şi comunicaţiile, cea mai mare contribuţie la creşterea PIB, atât în T3, cât şi la 9 luni

‘Prima caracteristică a economiei în primul trimestru se referă la industrie, cu o pondere de peste 30% în PIB. Lucrul foarte bun este că aceasta s-a menţinut la nivelul ultimelor trimestre. Industria, atât la nivelul trimestrului III, cât şi în primele nouă luni, are contribuţia cea mai mare la creşterea PIB, adică aproape jumătate din PIB în această perioadă. De asemenea, agricultura, după ce semestrul trecut a avut o contribuţie negativă, în acest moment are o contribuţie pozitivă, de 0,2%’, a explicat Andrei.

Potrivit oficialului INS, în sectorul tranzacţiilor imobiliare a existat o menţinere a activităţii, iar în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor contribuţia în PIB s-a situat la 25%, scrie Agerpres.

‘Sectorul informaţiei şi comunicaţiilor deţine 5% din PIB, dar are o contribuţie semnificativă la creşterea înregistrată în această perioadă, respectiv de 25%. Există două ramuri care au avut influenţă negativă asupra dinamicii PIB, atât la trimestru, cât şi la nouă luni: construcţiile şi intermedierile financiare. La calcularea PIB prin metoda de cheltuieli trebuie spuse două lucruri: primul este că aceste cheltuieli în consumul final pentru gospodăriile populaţiei şi exportul net au contribuit decisiv la creşterea PIB. La nouă luni, exportul a scăzut cu 8,9% în raport cu aceeaşi perioadă, iar importurile cu 7,8%. În acest sens, s-a redus deficitul’, a precizat şeful INS.

Acesta a adăugat că la capitolul formării brute de capital fix contribuţia a fost negativă la formarea PIB, atât la nivelul trimestrului III, cât şi la nouă luni.

‘Dacă pe primele şase luni ponderea contribuţiei pe formarea brută de capital fix a fost de aproape 17%, la nouă luni ponderea acestui element s-a mărit la peste 22%’, a spus Tudorel Andrei.

Conform datelor INS, publicate miercuri, Produsul Intern Brut /PIB/ al României, în trimestrul III 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,0% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni ale anului în curs, PIB a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută, şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) şi a seriei ajustate sezonier, PIB a scăzut, în trimestrul II 2014, cu 0,4% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,7% faţă de trimestrul IV 2013.

Datele publicate în octombrie de către Statistică arătau, pentru trimestrul doi comparativ cu primul trimestru, o scădere de 0,9%, iar pentru primul trimestru din an faţă de trimestrul patru din 2013, un recul de 0,1%.

La începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,4% estimările referitoare la avansul produsului intern brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creştere de 2,2% pentru economia românească.

De asemenea, Comisia Europeană a revizuit în scădere previziunile privind avansul economic al României în 2014 şi 2015, estimat la 2% şi respectiv 2,4%, faţă de 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, cum prognozase în mai Executivul comunitar, cu prilejul previziunilor de primăvară.

Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la o creştere economică de 2,8% în acest an chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul terenurilor arabile de mari dimensiuni: fermierii au cerut și 20.000 de euro pentru un hectar
Prețul terenurilor arabile de mari dimensiuni: fermierii au cerut și 20.000 de euro pentru un hectar
Loturile de teren arabil de peste 30 de hectare au fost vândute anul acesta la prețuri cuprinse între 1.700 de euro hectarul și 7.600 de euro hectarul. Este o creștere ușoară față de anul......
CNCAV: 7.376 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore
CNCAV: 7.376 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore
Un număr de 7.376 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 ...
Kiros Diet, firma la care e asociat doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, are afaceri de 3,74 de milioane de lei, cel puţin duble faţă de cele din 2019
Kiros Diet, firma la care e asociat doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, are afaceri de 3,74 de milioane ...
Kiros Diet SRL, firma deţinută în proporţie de 30% de doctorul Giuseppe Castaldo, care a creat dieta oloproteică, a ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere ...