1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Inflația din zona euro a crescut ușor în luna iunie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat uşor până la 0,3% în luna iunie 2020, de la un nivel de 0,1% în luna mai, arată o estimare preliminară publicată, marţi, de Eurostat, informează Reuters, citată de Agerpres.

30 iun, 2020 | Agerpres

Chiar dacă a crescut, inflaţia în zona euro este mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în luna iunie se explică în principal prin majorarea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări, care au înregistrat un avans de 3,1%. Urmează preţurile la servicii, cu un avans de 1,2%. Pe de altă parte, preţurile la energie au scăzut cu 9,4%.

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în luna iunie până la 1,1%, de la un nivel de 1,2% în luna mai. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a scăzut şi el până la 0,8%, de la 0,9% în luna mai. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie dată publicităţii în data de 17 iulie.

În luna mai a acestui an, România s-a numărat printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei, alături de Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia. În timp ce în Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 0,6%, de la 0,7% în luna precedentă, în România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,8% în luna mai, de la 2,3% în luna aprilie.


loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO