Inflaţia anuală rămâne în teritoriu negativ în octombrie, dar a urcat uşor faţă de septembrie la -1,6%

Inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în octombrie, la minus 1,6%, în urcare de la minus 1,7% în septembrie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 11 nov. 2015, 07:16
Inflaţia anuală rămâne în teritoriu negativ în octombrie, dar a urcat uşor faţă de septembrie la -1,6%

‘Preţurile de consum în luna octombrie 2015 comparativ cu luna octombrie 2014 au fost mai mici cu 1,6%, măsurate prin IPC (indicele preţurilor de consum – n.r.) şi cu 1,4%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum – n. r.)’, precizează INS.

În luna octombrie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu octombrie 2014, este de 37,8% iar cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 34,4%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 27,8%.

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2014 – septembrie 2015) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2013 – septembrie 2014), calculată pe baza IPC, este de minus 0,2%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de minus 0,1%.

Preţurile de consum au urcat, în octombrie, cu 0,28% faţă de luna anterioară, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 0,5%, în special a cartofilor, cu 6,38%, a legumelor şi conservelor de legume, cu 4,52%, şi a ouălor, cu 4,03%, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Citricele şi alte fructe meridionale s-au ieftinit în octombrie cu 4,44% comparativ cu septembrie, iar fructele cu puţin peste 2%.

În aceeaşi perioadă, mărfurile nealimentare s-au scumpit doar cu 0,13%, iar serviciile cu 0,27%. Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult au crescut preţurile la energia termică în octombrie, cu 1,51%, în schimb combustibilii s-au ieftinit uşor.

La capitolul servicii, s-au scumpit cele din categoria ‘alte servicii’, cu 1,39%, abonamentele de radio şi televiziune cu 0,55% şi apa, canalul şi salubritatea cu 0,46%. Pe de altă parte, au scăzut uşor tarifele pentru transportul aerian şi pentru serviciile de telefonie.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, la minus 0,7%, iar pentru 2016 prognoza a fost revizuită în creştere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Guvernatorul BNR a menţionat că intrarea inflaţiei în teritoriu negativ a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara acestui an. ‘Fără reducerea TVA, nu se intra în teritoriu negativ în mod categoric. Avem şi un intervalul mare de incertitudine care ne creează dificultăţi în a lua deciziile cele mai corecte pentru viitor, atât pe plan intern şi multe pe plan extern’, a mai spus Isărescu.

Potrivit Raportului, în cazul în care nu s-ar fi redus TVA la alimente, inflaţia ar fi fost de 2,1% în 2015 şi de 2,7% la finalul anului 2016.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru următorii ani este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...