Inflaţia „flirtează” cu nivelul de 5% în acest an, din cauza majorării prețurilor la gaz și electricitate – ING Bank

Majorarea preţurilor la gaze şi electricitate este motivul pentru care analiştii economici se aşteaptă ca miercuri, 11 august, Statistica să anunţe o inflaţie anualizată de 4,5% - 4,85% pentru luna iulie. Nivelul de 5% pentru anul în curs este unul considerat firesc în actualul context. Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2021 este de 2,5% plus sau minus un punct procentual.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 08 aug. 2021, 22:25
Inflaţia „flirtează” cu nivelul de 5% în acest an, din cauza majorării prețurilor la gaz și electricitate - ING Bank

Dacă în trimestrul al II-lea am avut creştere de inflaţie în mare parte datorată majorării preţurilor la carburanţi, trimestrul al III-lea a debutat identic: cu noi majorări de preţuri la la gaze şi electricitate.

„Rata anuală a inflației a continuat să crească deasupra limitei superioare a intervalului țintei în luna iunie, implicit peste nivelul prognozat, urcând la 3,94 la sută, de la 3,75 la sută în luna mai și 3,05 la sută în martie 2021”, spune BNR în Raportul asupra inflaţiei aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR din 6 august.

„Începând cu luna iulie, a intrat în vigoare o nouă rundă de creșteri a prețurilor la gaz și electricitate care, împreună cu prețurile mai mari ale combustibililor, ar trebui să împingă inflația din iulie aproape de 5,0%. Flirtul cu acest nivel ar putea fi noul normal pentru restul anului”, spun economiştii ING Bank.

Aceştia precizează în calendarul lor despre evenimentele din Europa Centrală şi de Est din săptămâna 9-13 august că inflaţia în România va fi anunţată miercuri, 11 august, iar previziunile lor arată că vom avea o creştere de la 3,94% la 4,85%  a ratei inflaţiei anualizate.

“Mă aştept ca rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 să urce peste 4% (n.a. de la 3,94% cât a fost în iunie 2021 faţă de iunie 2020), undeva până în 4,5%. Nu este exclus să trecem printr-o inflaţie de 5% sau peste anul acesta”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicpreşedinte CFA România. Acesta arată că acest fapt, coroborat cu deficitul de cont curent care ar putea ajunge la 6% din PIB anul acesta, vor pune presiune pe cursul de schimb.

„Creșterea din trimestrul II a fost determinată aproape integral de componente exogene ale IPC, similar intervalului anterior. Principala contribuție a aparținut scumpirii combustibililor pe fondul măririi cotației petrolului, secundată de influențele modeste decurgând din majorarea prețurilor legumelor și fructelor, precum și din creșterea prețului produselor din tutun.” Luni, 9 august, BNR va prezenta public raportul său asupra inflaţiei. Este foarte probabil în acest context ca ultima prognoză a BNR de 4,1% inflaţie decembrie 2021 faţă de decembrie 2020 să fie modificată cu această ocazie. La prezentarea ultimului raport asupra inflaţiei aferent trimestrului I din 2021 a previzionat că la finele trimetrului al II-lea nivelul inflaţiei va fi de 3,5% şi a fost de 3,94%.

Menţionăm că ţinta de inflaţie stabilită de banca centrală pentru anul în curs este de 2,5% plus sau minus un punct procentual. Prognozele BNR prevăd momentan o aplatizare a nivelului inflaţiei pentru ultimele două semestre ale anului, ambele având a se încheia cu o inflaţie de 4,1%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...