Inflaţia în Ucraina a urcat la 44% în 2015, pe fondul colapsului economiei

Rata inflaţiei în Ucraina a crescut în acest an până la 44%, de la o medie de 24,9% în 2014, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Valeriya Gontareva, informează Reuters.
Economica.net - mar, 29 dec. 2015, 14:40
Inflaţia în Ucraina a urcat la 44% în 2015, pe fondul colapsului economiei

‘Potrivit prognozelor noastre, inflaţia la finele anului a ajuns la 44%’ a spus Valeriya Gontareva. Aceasta a adăugat că sarcina Băncii Naţionale va fi să facă trecerea la un regim de ţintire a inflaţiei până la finele lui 2016, ‘ceea ce va permite crearea unui mediu în care inflaţia nu va mai fi un motiv de îngrijorare pentru societate şi mediul de afaceri, încrederea în moneda naţională va reveni iar veniturile reale ale populaţiei nu vor mai scădea din cauza creşterii preţurilor’. Gontareva a precizat că ţinta de inflaţie a Băncii naţionale pentru 2016 este de 12%, urmată de o ţintă de 8% pentru 2017, 6% în 2018 şi 5% în 2019.

‘Prognoza pentru 2016 ar putea varia cu trei puncte procentuale, dar cifra noastră de bază pentru finele lui 2016 este 12%’, a subliniat Valeriya Gontareva.

Guvernatorul a mai spus că rezervele valutare ale Ucrainei au rămas stabile la 13,3 miliarde de dolari şi că Banca Naţională intenţionează să elimine gradual controalele asupra capitalului pe măsură ce va primi tranşe din programul de asistenţă cu creditorii internaţionali.

Ucraina speră să primească în 2016 ajutoare financiare de aproximativ nouă miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană şi o garanţie de credit de un miliard de dolari din partea SUA, care va fi eliberată în primul trimestrul al anului viitor.

Economia ucraineană se confruntă cu o gravă recesiune şi cu conflictul cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării. În plus, la începutul acestei luni, Ucraina a introdus un moratoriu cu privire la plata unei datorii de trei miliarde de dolari către Rusia. Acest subiect a provocat tensiuni în relaţia Kievului cu Fondul Monetar Internaţional, care a fost nevoit să îşi modifice regulile pentru a putea continua să ofere ajutoare guvernelor care au intrat în incapacitate de plată.

Cu toate acestea, guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei a declarat că nu există niciun obstacol care să stea în calea eliberării de noi tranşe din programul cu FMI în condiţiile în care se Ucraina a îndeplinit toate precondiţiile. ‘Bugetul a fost recent adoptat…toate precondiţiile sunt îndeplinite. Ne aşteptăm ca boardul FMI să se reunească la finele lunii viitoare…Nu văd niciun obstacol care să stea în calea eliberării celei de a treia şi a patra tranşe’, a spus Gontareva.

Parlamentul de la Kiev a adoptat săptămâna trecută proiectul de buget pe 2016, care prevede un deficit bugetar de 3,7% din PIB, cifra convenită cu FMI, aceasta fiind una din precondiţiile pentru eliberarea următoarei tranşe din programul de asistenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari convenit cu FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...