1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Extern

Inflaţia în zona euro a accelerat în luna iulie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 0,2% în luna iulie 2016, o uşoară accelerare după ce în luna iunie preţurile de consum în zona euro au înregistrat o creştere anuală de 0,1%, arată datele publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat). 

18 aug, 2016 | ECONOMICA.net
Chiar dacă este a doua lună consecutiv în care zona euro înregistrează o inflaţie pozitivă, după patru luni de inflaţie zero sau uşor negativă, avansul preţurilor în zona euro rămâne mult sub ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene. 

În cazul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei a înregistrat un avans similar celui din zona euro, de la 0,1% în luna iunie până la 0,2% în luna iulie. Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Bulgaria şi Croaţia (ambele cu o scădere de 1,1%) şi Slovacia (minus 0,9%), iar cele mai mari creşteri ale preţurile s-au înregistrat în Belgia (2,0%), Suedia (1,1%) şi Malta (0,9%). 

Potrivit Eurostat, în România, rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iulie la minus 0,3%, de la un nivel de minus 0,7% în luna iunie şi unul de minus 3% în luna mai. 

Comparativ cu luna iunie 2016, inflaţia anuală a scăzut în nouă state membre UE a rămas stabilă în şapte state şi a crescut în 12 state, inclusiv în România. 

Banca Naţională României (BNR) prognozează o inflaţie de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anunţată în luna mai a acestui an, de 0,6%, potrivit celui mai recent Raportului trimestrial asupra inflaţiei. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO