Inflaţie-record în zona euro: 5,8% în februarie – Eurostat

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 02 mart. 2022, 14:00
Inflaţie-record în zona euro: 5,8% în februarie - Eurostat

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să crească la 5,4% luna trecută, scrie Agerpres.

Creşterea inflaţiei în zona euro în februarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 31,7%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,5%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 3%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 4,%.

În timp ce preţul energiei ar urma să crească din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, inflaţia va accelera şi mai mult în următoarele luni, avertizează analiştii, şi s-ar putea situa în medie la 5% sau mai mult anul acesta. La reuniunea de politică monetară de luna trecută, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie, iar preşedintele Christine Lagarde a subliniat că BCE nu se va grăbi să majoreze costul creditului până când nu va avea toate datele necesare. Următoarea reuniune a BCE este programată în 10 martie.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 2,9% în februarie, de la 2,4% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 2,7%, faţă de 2,3% în ianuarie.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 martie.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...