Inflaţia Marii Britanii a scăzut sub ţinta stabilită de Banca Angliei, pentru prima dată din 2009

Rata inflaţiei în Marea Britanie a scăzut în ianuarie sub ţinta de 2% stabilită de Banca Angliei (BoE), pentru prima dată din noiembrie 2009, a anunţat, marţi, Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 18 feb. 2014, 12:53
Inflaţia Marii Britanii a scăzut sub ţinta stabilită de Banca Angliei, pentru prima dată din 2009

Creşterea preţurilor de consum a încetinit luna trecută la 1,9%, de la 2% în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau ca rata inflaţiei să se menţină la 2%. Inflaţia mai scăzută a fost determinată de declinul costului activităţilor culturale şi recreative, precum şi de preţurile mai scăzute la ţigări şi la băuturile alcoolice, a anunţat ONS.

La şedinţa de politică monetară din 6 februarie, Banca Angliei a menţinut dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, aşa cum se aşteptau analiştii. De asemenea, BoE nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.

Economia Marii Britanii a înregistrat, în 2013, cel mai rapid ritm de creştere de la declanşarea crizei financiare, în pofida încetinirii consemnate în ultimele trei luni ale anului, arată datele publicate, luna trecută, de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Rata de creştere anuală estimată pentru PIB-ul Marii Britanii în 2013 este acum de 1,9%, faţă de 0,3%, în 2012. Este cel mai ridicat nivel din 2007, deşi producţia totală încă este cu 1,3% sub nivelul record înregistrat înaintea crizei, în primul trimestru din 2008.

Sprijinind aşteptările unui an excelent în 2014, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,7% în trimestrul patru din 2013, în linie cu estimările analiştilor.

Ritmul rapid de creştere a economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.

În august, Banca Angliei a anunţat că intenţionează să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,5%, până când rata şomajului va scădea sub 7%, fiind pentru prima dată când politica monetară a fost legată de situaţia de pe piaţa forţei de muncă. BoE estimează că, în următoarele luni, rata şomajului va scădea lent, iar de la actualul nivel de 7,6% va ajunge la 7,1%, în trimestrul trei din 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...