Rata anuală a inflaţiei a urcat în iunie la 0,9%, nivel maxim al ultimilor doi ani

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna iunie la 0,85%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care preţurile alimentelor au scăzut faţă de luna anterioară, în timp ce biletele de avion s-au scumpit sensibil pentru a doua lună la rând, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 11 iul. 2017, 06:24
Rata anuală a inflaţiei a urcat în iunie la 0,9%, nivel maxim al ultimilor doi ani

În luna mai, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,64%.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în iunie, în medie, cu 0,04% comparativ cu luna mai.

Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,18%, în medie, faţă de luna mai, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,07%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,33%.

Comparativ cu iunie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a şasea lună a acestui an cu 2,8%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,2%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1%.

De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.

Faţă de luna mai, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a şasea lună a acestui an, la bilete de avion (3,9%), citrice (3,5%). ţigări (1,7%) şi fructe proaspete (1,6%).

Biletele de avion s-au scumpit şi în luna mai cu 7,6%, astfel că, în două luni, preţurile biletelor de avion au crescut cu peste 11%.

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iunie la cartofi (-7,8%), alte legume (-5,8%) şi combustibili (-1,1%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.

Alimentele au o pondere de 34,65% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%, iar serviciile – 19,9%.

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative.

În ultima prognoză, Banca Naţională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 1,6% la finalul acestui an, în intervalul ţintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...