Inflaţia a continuat să crească în februarie. Preţurile de consum au crescut cu 0,2%

Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul ascendent, în condiţiile în care preţurile de consum au crescut cu 0,2% în februarie, comparativ cu aceeaşi lună din 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,43%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 07:38
Inflaţia a continuat să crească în februarie. Preţurile de consum au crescut cu 0,2%

‘Preţurile de consum în luna februarie 2017 comparativ cu luna februarie 2016 au crescut cu 0,2%. În luna februarie 2017, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu februarie 2016, este de 24,4%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 57,0%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 18,6%’, se arată în comunicatul INS.

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017) faţă de precedentele 12 luni (martie 2015 – februarie 2016), calculată pe baza IPC (indicelui preţurilor de consum n.r.), este de -1,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de -0,7%.

Indicele lunii februarie include efectul aplicării Legii nr.1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife (taxa radio, TV şi unele taxe pentru eliberarea paşapoartelor).

Cartofii s-au scumpit cu 5%, iar citricele şi alte fructe meridionale cu 4,31%, în februarie

Cartofii şi citricele s-au scumpit cel mai mult în luna februarie comparativ cu cea precedentă, cu 5%, respectiv 4,31%, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşteri semnificative au avut loc şi la legume şi conserve din acestea de 3,84% şi la fructe de 2,87%. Pâinea s-a scumpit cu 0,12%, margarina cu acelaşi procent, carnea, preparatele şi conservele din carne cu 0,02%, laptele şi produsele lactate cu 0,24%, mierea de albine cu 0,62%, îmbrăcămintea cu 0,25%.

În sectorul serviciilor, o creştere importantă a avut loc la transportul aerian, de 2,46%, în timp ce la CFR tarifele au stagnat.

Cele mai mari scăderi ale preţurilor au avut loc la abonamentul radio-TV cu minus 16,69% şi la serviciile poştale şi telecomunicaţii cu minus 5,69%. Pe total servicii, comparativ cu luna anterioară, preţurile au scăzut cu 1,78%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 0,2%, la finalul lunii martie, cu un interval de incertitudine de 0,5% în sus sau în jos, reiese din datele instituţiei.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...