Informaticienii români apără Ucraina de atacurile cibernetice – media

Deşi cunoscută în Occident mai degrabă datorită dificultăţilor economice decât a virtuţilor în domeniul înaltei tehnologii, România a devenit una dintre ţările europene de top în combaterea criminalităţii cibernetice şi a operaţiunilor ce ţin de războiul cibernetic, se arată într-o analiză difuzată de Associated Press şi preluată miercuri de publicaţia U-T San Diego.
Economica.net - mie, 13 mai 2015, 14:40
Informaticienii români apără Ucraina de atacurile cibernetice - media

Competenţele avansate ale informaticienilor români – care parţial sunt şi rezultatul moştenirii de pe vremea regimului Ceauşescu, încă de atunci pregătirea în domeniul ciberneticii fiind încurajată – i-au făcut pe aceştia să ajungă unii dintre cei mai buni ‘detectivi’ informatici ai Europei. Drept urmare, NATO a apelat la serviciile României pentru a apăra Ucraina de spionajul cibernetic al Rusiei, iar experţii români pregătesc în prezent specialişti IT ucraineni şi ajută instituţii guvernamentale ucrainene.

Autorităţile ucrainene spun că, pe lângă războiul clasic purtat în provinciile separatiste proruse din estul Ucrainei, guvernul rus duce în paralel un război cibernetic împotriva ţării lor. Potrivit unor responsabili ucraineni, cu ajutorul României au fost blocate operaţiuni de infectare a reţelelor de calculatoare ale guvernului de la Kiev, precum şi acţiuni de spionaj cibernetic.

La summitul NATO de anul trecut, din Ţara Galilor, s-a decis crearea a cinci fonduri destinate fiecare unui program de consolidare a capacităţilor defensive ale armatei ucrainene, iar România s-a oferit să conducă programul de apărare cibernetică şi a desemnat compania Rasirom să se ocupe de acesta.

Premierul român Victor Ponta a declarat la o întâlnire cu presa străină că România încearcă să devină un lider regional în acest domeniu, motiv ce a determinat NATO să îi atribuie programul de securitate cibernetică a Ucrainei.

Însă nu doar Ucraina beneficiază de pe urma abilităţilor informaticienilor români, ci şi Europol (Oficiul de Poliţie al Uniunii Europene). Potrivit şefului acestei instituţii, Ron Wainright, 20% dintre experţii ei în securitate cibernetică sunt ofiţeri ai poliţiei române, iar ‘expertiza pe care specialiştii români o aduc în lupta zilnică împotriva acestei ameninţări este extraordinară’.

Faptul că România este astăzi un lider al ‘poliţiei’ cibernetice s-ar putea datora şi multor hackeri români deveniţi cunoscuţi la nivel internaţional după ce au realizat atacuri asupra reţelelor informatice din SUA, se mai menţionează în analiză. Sursa citată aminteşte de cazul hackerului ‘Guccifer’, care a accesat mesageria electronică a fostului secretar american de stat Colin Powell şi a fostului preşedinte american George W. Bush, publicând apoi poze intime ale familiei acestuia din urmă.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...