Brexit – După informaţii contradictorii despre un acord, ambasadorilor statelor UE li s-a transmis că negocierile continuă

Ambasadorilor celor 27 de state membre ale UE (fără Marea Britanie) li s-a transmis, la o reuniune extraordinară ce se desfăşoară duminică seară la Bruxelles, că încă nu a fost convenit un acord cu Marea Britanie privind condiţiile Brexitului, au precizat pentru agenţia Reuters două surse diplomatice europene.
Economica.net - Dum, 14 oct. 2018, 16:20
Brexit - După informaţii contradictorii despre un acord, ambasadorilor statelor UE li s-a transmis că negocierile continuă

Convocarea neaşteptată a acestei reuniuni, împreună cu o întâlnire de asemenea neprogramată în aceeaşi zi între negociatorii şefi european şi britanic, Michel Barnier şi Dominic Raab, au fost urmate de relatări venite dinspre surse europene care afirmau că s-a reuşit încheierea unui acord între Londra şi Bruxelles.

Dar în final oficiali europeni au transmis agenţiei Reuters că încă nu s-a ajuns la un acord şi că negocierile continuă.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a anunţat duminică seara că după întâlnirea cu secretarul britanic Dominic Raab au rămas probleme cruciale nerezolvate.

„Ne-am întâlnit azi cu @DominicRaab şi echipa de negociatori a Regatului Unit. În ciuda unor eforturi intense, unele probleme-cheie sunt încă deschise, inclusiv mecanismul de protecţie pentru Republica Irlanda/Irlanda de Nord, pentru evitarea unei frontiere dure”, a scris Barnier într-un mesaj în reţeaua Twitter, preluat de DPA.

Negociatorul european a declarat că va informa despre discuţii cele 27 de state membre ale UE şi Parlamentul European.

Raab s-a deplasat la Bruxelles pentru o întâlnire urgentă cu Barnier, în contextul vehiculării unor informaţii potrivit cărora premierul britanic Theresa May este pe punctul să accepte, înaintea summitului european de miercuri, un aşa-numit mecanism de protecţie pentru menţinerea temporară – posibil pe termen nelimitat – a Regatului Unit în uniunea vamală cu UE.

Informaţiile iniţiale:

Negociatorii şefi european şi britanic, Michel Barnier şi Dominic Raab, ar fi ajuns duminică la un acord privind Brexitul, scrie publicaţia Politico.eu, citând trei diplomaţi europeni neprecizaţi, în timp ce responsabili europeni de rang înalt, intervievaţi de agenţia Reuters, afirmă că încă nu s-a convenit un acord care să poată fi supus aprobării la summitul european care începe miercuri.

O informaţie despre încheierea unui acord a fost însă oferită iniţial agenţiei Reuters tot de trei diplomaţi europeni, care au vorbit de asemenea sub protecţia anonimatului.

Totuşi, alţi oficiali însărcinaţi cu problematica acestor negocieri au infirmat informaţia, afirmând că este nevoie de noi discuţii, în timp ce reprezentanţi ai echipei europene de negociere au refuzat să comenteze atunci când agenţia Reuters le-a solicitat o confirmare despre încheierea unei înţelegeri privind Brexitul.

Un oficial al Comisiei Europene interpelat de Politico.eu a refuzat şi el să comenteze, afirmând doar: ‘discuţiile continuă’.

Aceste relatări survin după ce a fost anunţată o întâlnire neprogramată a negociatorilor şefi pentru Brexit european şi britanic, Michel Barnier şi Dominic Raab, pentru duminică după-amiază la Bruxelles, în timp ce ambasadorii celor 27 de state ale UE (fără Marea Britanie) au fost convocaţi de asemenea la o reuniune excepţională ce se desfăşoară tot duminică seară.

Conform surselor Politico.eu, dacă s-a ajuns la un acord şi acesta va fi acceptat de cei 27 de ambasadori, el va fi dezbătut marţi la reuniunea Consiliului Afaceri Generale şi apoi la summitul european ce începe a doua zi.

Despre acest posibil acord nu au fost oferite detalii, Politico.eu menţionând doar că el va asigura o ieşire sigură a Marii Britanii din UE cu o perioadă de tranziţie care să prevină şocurile economice. O perioadă de tranziţie până în decembrie 2020 a fost însă deja convenită între Bruxelles şi Londra.

Politico.eu mai notează că diplomaţii care au anunţat încheierea acestui acord s-au exprimat cu precauţie, iar unul dintre ei a atras de asemenea atenţia că acordul ar putea întâmpina obstacole la Londra, unde premierul Theresa May a fost nevoită de la începutul negocierilor să împace diferitele tabere, respectiv susţinătorii unui ‘Brexit dur’ sau ‘Brexit uşor’, pe aceia care doresc rămânerea în UE sau temerile mediului de afaceri.

Conform presei britanice, Theresa May ar fi prezentat recent o propunere care prevede menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE până când se va putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale, chiar şi după perioada de tranziţie post-Brexit, idee neagreată de mai mulţi membri ai guvernului de la Londra, care au ameninţat cu demisia.

UE a cerut Marii Britanii o aşa-numită soluţie de ‘backstop’ (sau ‘plasă de siguranţă’), care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană şi care să se aplice dacă nu se va reuşi găsirea alteia mai bune în urma negocierilor privind Brexitul. Guvernul condus de Theresa May a acceptat această soluţie pe durata perioadei de tranziţie post-Brexit, dar a refuzat până în prezent ca ea să devină permanentă, estimând că s-ar compromite astfel integritatea teritorială a Regatului Unit.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...