Informaţiile false circulă mai rapid pe internet decât informaţiile adevărate – studiu

'Minciuna are picioare lungi', cel puţin pe internet, conform unui nou studiu care ajunge la concluzia că informaţiile false ('fake news') circulă mai rapid în mediul online decât informaţiile adevărate, iar pentru aceasta sunt responsabili mai degrabă utilizatorii de internet decât programele bot. Noul studiu a fost publicat joi de revista Science şi este citat de AFP.
Economica.net - vin, 09 mart. 2018, 10:08
Informaţiile false circulă mai rapid pe internet decât informaţiile adevărate - studiu

Cercetarea a acoperit perioada 2006-2017 şi a analizat 126.000 de informaţii, false şi adevărate, distribuite pe Twitter de 3 milioane de persoane de peste 4,5 milioane de ori.

Pentru a distinge în mod eficace între informaţiile adevărate şi false, echipa studiului s-a bazat pe munca a şase organizaţii independente de verificare a faptelor.

Informaţiile false sunt, în medie, răspândite mai rapid şi mai mult decât cele adevărate, potrivit cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), realizatorii studiului.

În medie, informaţiile adevărate au nevoie de şase ori mai mult timp decât informaţiile false pentru a ajunge la 1.500 de persoane, potrivit analizei acestora.

Decalajul este chiar mai mare pentru informaţiile cu conţinut politic decât pentru cele legate de terorism, dezastre naturale, ştiinţă, legende urbane sau ştiri financiare.

Cercetătorii au subliniat că pentru această diferenţă responsabili sunt utilizatorii de internet, nu programele bot.

Astfel, în timp ce mulţi se îngrijorează de răspândirea informaţiilor false cu ajutorul programelor bot – programe care efectuează o activitate automată – studiul arată că răspândirea acestora are la origine într-o mai mare măsură acţiunea umană.

Această propensiune pentru diseminarea informaţiilor false ar fi în principal legată, potrivit studiului, de noutatea acestor informaţii şi de capacitatea lor de a surprinde cititorii într-o măsură mai mare decât informaţiile adevărate.

De asemenea, se pare că acele conturi de Twitter care publică informaţii false au în medie mai puţini abonaţi, urmăresc mai puţine conturi şi sunt mai puţin active decât cele care postează informaţii adevărate.

Folosirea programelor bot au fost evocată în detaliu de ancheta procurorului special american Robert Mueller privind ingerinţa Rusiei în procesul electoral din SUA în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Aceste programe ar fi fost folosite, potrivit anchetei, pentru a favoriza alegerea miliardarului republican Donald Trump şi pentru a accentua polarizarea populaţiei americane.

În acest context, la sfârşitul lunii februarie, Twitter a lansat noi reguli menite să limiteze influenţa programelor bot asupra funcţionării reţelei de socializare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...