Medicina de familie din rural, între canalizare şi informatizare: 1.700 de cabinete nu au utilităţi

1.173 de cabinete de medicină de familie din mediul rural nu au utilităţi (apă, canalizare, încălzire, gaze), la nivel naţional. Din fericire, doar 103 cabinete au nevoie de reparaţii capitale. În acest context, Casa Naţională spune că în acest an vom avea reţetă electronică şi card naţional de sănătate. Iar în 2013, dosar electronic. Unde se află acum asistenţa medicală primară la sate, cea care va gestiona direct informatizarea sistemului, teoretic, şi în cel mai izolat cătun din România.
Cristina Şomănescu - joi, 29 mart. 2012, 09:58
Medicina de familie din rural, între canalizare şi informatizare: 1.700 de cabinete nu au utilităţi

„În ultimii ani, am reușit să punem baza creării unui sistem informatic funcţional, esenţial în gestionarea relaţiilor cu furnizorii și în asigurarea serviciilor către pacienţi. Prin îmbunătăţirile aduse în ultimul an, putem spune astăzi că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) îşi îndeplineşte funcţiile cu succes”, declara preşedintele Casei Naţionale pe 21 martie. SIUI este baza pentru a introduce elemente noi – prescripţia electronică şi cardul naţional de sănătate în 2012 și dosarul electronic în 2013, a mai spus Lucian Duţă.

Dincolo de aceste deziderate, iată o radiografie fidelă a sistemului, analizat strict pe componenta asistenţei medicale primare din comunităţile rurale.

Dacă ne referim la dezideratul informatizării exhaustive a sistemului, în primul rând, trebuie să precizăm că medicii din rural au nevoie de calculatoare. O spuneau în 2007, când s-au făcut „măsurătorile” pentru realizarea acestei radiografii a medicinei primare în satele româneşti, pe care o veţi citi în continuare.

Iată o parte din concluziile raportului Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, pe baza evaluărilor realizate în comunităţile rurale din România în 2007. Concluziile studiului experţilor români au furnizat premise pentru analiza experţilor britanici de la Oxford, solicitaţi de Ministerul de resort ca să dezvolte o strategie naţională de îmbunătăţire a furnizării serviciilor medicale în zonele rurale, defavorizate, izolate. În octombrie 2011, Ministerul Sănătăţii şi Unitatea de Management al Proiectelor a Băncii Mondiale pentru APL2 au contractat Oxford Policy Management pentru elaborarea unei strategii naţionale de îmbunătăţire a serviciilor medicale din rural. Experţii de la Oxford au finalizat raportul cu privire la situaţia asistenţei medicale primare în România, la finele lunii februarie.

Precizăm că deşi evaluarea a fost efectuată în 2007, până în prezent nu a fost pus în practică niciun proiect major de investiţii, care să modifice semnificativ rezultatele raportului.

„Infrastructura fizică a unităţilor de furnizare a serviciilor de îngrijire primară este foarte veche şi uneori deteriorată, ceea ce poate afecta sever calitatea serviciilor”, spun autorii studiului.

Raportul indică faptul că investiţiile în infrastructura pentru serviciile de îngrijire primară nu se numără printre priorităţile administraţiilor publice locale. Iar cum aceste spaţii aparţin autorităţilor locale, medicii nu sunt dispuşi să investească, din cauza „incertitudinii legate de rentabilitatea investiţiilor într-un spaţiu care nu le aparţine”, mai spun autorii studiului.

Precizăm că în 2007, majoritatea spaţiilor de asistenţă medicală primară din rural (90%) se aflau în proprietatea administraţiei locale şi doar 5% în proprietatea medicilor de familie.
Raportul experţilor de la Şcoala Naţionale de Sănătate Publică a evaluat infrastructura fizică a 2.631 de cabinete medicale din rural. Vechimea medie a clădirilor era de 45 de ani, 20% dintre acestea având peste 60 de ani. Majoritatea cabinetelor de medicină de familie şi a punctelor medicale necesitau reparaţii interioare, exterioare, de consolidare, reparaţii capitale.

Studiul a constatat că majoritatea  medicilor de familie dispun de echipamente suficiente pentru a performa eficient. În majoritatea cabinetelor de medicină de familie şi a punctelor medicale din rural erau disponibile echipamentele de bază pentru a practica medicină de familie.
Totuşi, medicii din rural au semnalat oportunitatea investiţiilor suplimentare pentru modernizarea echipamentelor şi îmbunătăţirea capacităţii de diagnostic, ca să evite trimiterile la al doilea nivel de asistenţă medicală. Este vorba de dotarea cu electrocardiografe, ecografe şi dispozitive pentru efectuarea analizelor simple de laborator.  

Medicii din rural spun că au nevoie de echipamente şi calculatoare noi.

În 2007, infrastructura serviciilor de îngrijire primară din mediul rural dispunea de 4.338 de cabinete de medicină de familie, 659 de puncte medicale, şi 154 de centre de permanenţă care ofereau servicii în afara programului obişnuit de lucru pentru cazurile urgente.
În peste 1.000 de cabinete medicale din rural personalul medical nu era format în 2007 din medici de familie, ci din specialişti din pediatrie, gostroenterologie, ginecologie, stomatologie, etc.
Tot relativ la 2007, 1.770 de farmacii şi puncte farmaceutice asigurau accesul la medicamente pentru comunităţile din rural.

În 2007, existau 4.627 de medici de familie şi 5.679 de asistenţi medicali care lucrau în zone rurale. 32% dintre medici şi 69% dintre asistenţi locuiau în aceleaşi comune/sate în care performau. În medie, numărul pacienţilor înscrişi la un medic de familie din rural era de 1.585.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce aplicaţii cosumă cel mai mult trafic din internetul mobil
Ce aplicaţii cosumă cel mai mult trafic din internetul mobil
Dintre milioanele de aplicații disponibile în întreaga lume, doar o mică parte dintre cele mai utilizate aplicații domină ...
Lev Parnas, un fost asociat al lui Rudy Giuliani, a fost găsit vinovat în SUA de finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile din 2018
Lev Parnas, un fost asociat al lui Rudy Giuliani, a fost găsit vinovat în SUA de finanțarea ilegală a campaniei electorale ...
Lev Parnas, fost partener al fostului avocat al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a fost găsit vinovat vineri de către tribunalul ...
Persoanele nevaccinate din Austria, amenințate cu lockdown dacă situația sanitară din țară se înrăutățește
Persoanele nevaccinate din Austria, amenințate cu lockdown dacă situația sanitară din țară se înrăutățește
Persoanele nevaccinate în Austria sunt ameninţate cu un potenţial lockdown dacă situaţia în unităţile de terapie ...