ING Bank România: profitul net a crescut cu 2%, în T1 din 2019. Veniturile au urcat cu 16%, la 491 mil. lei

Profitul net al ING Bank România a ajuns la finalul primului trimestru din 2019 la 197 milioane lei, în creştere cu 2%, faţă de 193 milioane de lei, cât rezultatul net obţinut în primele trei luni din 2018. Banca a înregistrat un avans de 16% al veniturilor în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 491 milioane lei (103,1 milioane euro), în condiţiile creşterii atât a bazei de clienţi, cât şi a activităţii acestora. În plus, banca a anunţat că directorul general Michal Szczurek va prelua o nouă poziţie în grupul financiar olandez ING.
Economica.net - mar, 14 mai 2019, 15:28
ING Bank România: profitul net a crescut cu 2%, în T1 din 2019. Veniturile au urcat cu 16%, la 491 mil. lei

Profitul brut al ING Bank România a crescut cu 4%, la 222 de milioane de lei, în primul trimestru din 2019, iar veniturile au urcat cu 16%, la 491 de miliaone de lei, a anunţat banca.

Baza de clienți activi persoane fizice a crescut cu 141.000, respectiv cu 12% în dinamica anuală, atingând pragul de 1,32 milioane. Astfel, numărul clienților cu venit recurent într-un cont ING a ajuns la 873.000, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Costurile operaționale au crescut și ele cu 7%, la 221 milioane, influențate în special de dinamica costurilor salariale și a costurilor de reglementare. Costul cu deprecierea activelor a crescut la 48 milioane lei, ca urmare a constituirilor de provizioane suplimentare pentru portofoliul de credite de consum, spre deosebire de anul trecut când banca a beneficiat de o eliberare de provizion pentru expunerile corporative.

Rata creditelor neperformante a crescut la 3,5% în primul trimestru din 2019, ușor mai ridicată față de finalul anului trecut, însă semnificativ sub media pieței. Profitul net al companiei a ajuns la finalul primului trimestru la 197 milioane RON.

Volumul creditelor acordate a crescut cu 4,6 miliarde lei pe parcursul ultimelor 12 luni, ajungând la 26,1 miliarde RON (+22%), cu creșteri semnificative atât în segmentul persoanelor fizice, cât și al persoanelor juridice. Cota de piață a crescut cu 1,1% față de martie 2018, la 10,1%. Mixul în portofoliu rămâne ponderat între creditarea persoanelor fizice (58%) și cea a companiilor (42%).

Creditarea IMM-urilor a crescut cu 22% față de perioada similară a anului trecut. În cadrul segmentului persoanelor fizice, numărul noilor credite acordate a ajuns la 1 din 5 dosare oferite prin ING Bank pe piață.

Soldul fondurilor atrase a crescut cu 11% în ultimul an, cu o creștere de 3,1 miliarde lei și totalizând 31,05 miliarde lei la finalul lunii martie. Cota de piață a băncii pe acest segment a ajuns la 9,0%, comparativ cu 8,8% în 1Q18, creșterea datorându-se în special dezvoltării portofoliului dedicat persoanelor fizice.

După un mandat de 7 ani în România, directorul general Michal Szczurek va prelua o nouă poziţie în grupul ING, urmând să gestioneze divizia de retail ING Asia.

”Pe parcursul şederii lui în România, ING Bank a crescut la o cotă de piaţă de 10,1% în segmentul de creditare, de la 4,5% cât înregistra în 2012, fără nicio achiziţie, fiind singura bancă internaţională din top 10 cu această realizare. Pe parcursul ultimilor 4 ani, segmentul de retail a raportat o creştere a numărului de clienţi de două cifre, în timp ce segmentul de mid-corporate şi-a dublat cota de piaţă în ultimii 3 ani”, se arată în comunicat.

Primele luni ale acestui an au mai adus schimbări în managementul ING, cu Răzvan Sighinaş alăturându-se conducerii ING din martie, în rolul de CIO (Chief Information Officer).

”Răzvan are o experienţă de 18 ani în domeniul IT, după ce a început ca software engineer, ocupând apoi roluri operaţionale şi senior management în SUA şi Europa pentru jucători mari ai industriei precum Oracle, Vodafone sau Electronic Arts”, se arată în comunicat.

La nivel global, compania a atras noi clienți și a consolidat relațiile cu cei existenți. Numărul clienților primari a crescut cu 150.000 pe parcursul primului trimestru, totalizând 12,6 milioane.

Profitul net al grupului pentru primele trei luni a fost de 1.119 milioane euro, în scădere de la 1.225 milioane euro raportate anul trecut sau față de cele 1.273 milioane de la finalul anului 2018.

Costurile de risc sunt în continuare scăzute, demonstrând un control eficient al acestora în primele 3 luni. Cheltuielile au scăzut și ele față de finalul lui 2018, când au fost raportate costuri mai ridicate, influențate de investiții în creștere sau nerecurente.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...