ING: Este posibil ca statul român să finanţeze subsidiarele băncilor greceşti cu 2,5 miliarde de euro

Finanţările pentru subsidiarele greceşti din România care veneau de la băncile mamă ar putea fi înlocuite cu 2,5 miliarde de euro de la stat, ceea ce ar avea un impact bugetar de 1,5% din PIB, potrivit unui raport al ING Bank România.
Economica.net - mie, 01 iul. 2015, 12:54
ING: Este posibil ca statul român să finanţeze subsidiarele băncilor greceşti cu 2,5 miliarde de euro

Potrivit acestora, în cazul în care băncile greceşti ar avea probleme, statul va folosi mecanismul băncii punte, caz în care acţionarii greci îşi pierd dreptul de vot, iar BNR preia controlul până se găseşte un cumpărător. Procesul de găsire a unui cumpărător nu va fi foarte rapid şi nu va putea putea fi acoperit numai de liniile de finanţare neconvenţionale ale BNR astfel că economiştii ING se aşteaptă să fie nevoie de bani de la buget.

‘În pofida afirmaţiilor oficialilor BNR, potrivit cărora nu vor fi folosiţi bani publici, suntem mai degrabă sceptici şi ne aşteptăm ca finanţări de aproximativ 2,5 miliarde de euro pentru subsidiarele greceşti care veneau de la Atena să fie înlocuite cu finanţări de la statul român, ceea ce ar putea avea un impact de până la 1,5% din PIB asupra deficitului bugetar şi ar afecta profilul datoriei publice pe termen scurt până când aceste active vor fi vândute’, se arată în raportul ING Bank.

Băncile greceşti controlau 12% din activele sistemului bancar românesc la finalul anului 2014. De asemenea, patru bănci greceşti deţineau titluri de stat româneşti de 1,2 miliarde de euro. În context, economiştii ING Bank susţin că în cazul unui Grexit, pe termen scurt ar putea avea de suferit piaţa de obligaţiuni.

Grecia a intrat marţi în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) după ce nu a onorat rambursarea unei scadenţe de peste 1,5 miliarde de euro, a anunţat instituţia de la Washington, citată de AFP.

Grecia devine astfel prima ţară dezvoltată care a acumulat restanţe de plată faţă de FMI şi nu mai are acces la resursele financiare ale instituţiei.

Banca Centrală Europeană va analiza, miercuri, majorarea liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni. În caz contrar, una sau mai multe bănci elene ar putea avea mari probleme financiare, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar.

Atena a trimis marţi creditorilor o propunere oficială de ultim moment pentru ajutor internaţional, dar aceasta nu a fost suficientă, Grecia devenind astfel prima ţară dezvoltată care a intrat oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Te-ar mai putea interesa și
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ce vor fi prevăzute în studiul de fezabilitate al drumului expres......
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice ...
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...