ING: Noul Cod Fiscal aduce creştere economică de 4,1% în 2016, inflaţie negativă şi îndepărtarea de euro

Implementarea noului Cod Fiscal va duce la o creştere economică de 4,1% în 2016, inflaţie negativă din iunie 2015 până în iunie 2016, la îngrijorări privind deteriorarea balanţei de plăţi şi la îndepărtarea de zona euro, susţine economistul-şef al ING Bank, Ciprian Dascălu.
Economica.net - mie, 29 apr. 2015, 13:04
ING: Noul Cod Fiscal aduce creştere economică de 4,1% în 2016, inflaţie negativă şi îndepărtarea de euro

‘Noi am revizuit creşterea la 4,1% pentru 2016, vedem o inflaţie negativă, o negociere a compactului fiscal, politică monetară mai restrictivă anul viitor, o cursă electorală mai degrabă strânsă în urma acestor măsuri, îngrijorări privind supraîncălzirea consumului şi deteriorarea balanţei de plăţi. Considerăm că o rebalansare va veni în 2017 şi tot atunci inflaţia va reveni către ţinta BNR. Şi, deşi măsurile aveau în vedere accelerarea către zona euro, noi considerăm mai degrabă că va produce o amânare’, a declarat miercuri Ciprian Dascălu în cadrul unei conferinţe de specialitate.

În schimb, reprezentantul ING susţine că se aşteaptă la eliminarea unor măsuri fiscale secundare, care nu privesc TVA, dar şi la măsuri compensatorii, cum ar fi o taxă pe proprietate sau pe avere. ‘Există nu doar întrebări dar şi suspiciuni cu privire sustenabilitatea ritmului eficient de colectare a taxelor. În ce priveşte politica fiscală, consensul a fost că ar fi loc (de relaxare – n.r.) dar să fie direcţionată către investiţii şi reducerea taxării forţei de muncă pentru a îmbunătăţi productivitatea’, a subliniat Dascălu.

În opinia sa, principalul obiectiv al promovării noului Cod Fiscal a fost câştigarea de voturi şi întărirea coaliţiei.

Referitor la politica monetară, oficialul ING susţine că există loc de reducere a rezervelor minime obligatorii, dar dobânda de politică monetară va rămâne la 2% pe o perioadă de doi ani. În privinţa cursului de schimb, este estimată o apreciere uşoară anul viitor.

La capitolul riscuri externe, Dascălu a menţionat situaţia din Grecia. ‘În privinţa expunerii sistemului bancar, există consensul că dacă Grecia iese din zona euro, a doua zi vom vedea BCE intervenind masiv, sporind QE (programul de relaxare monetară), programul de cumpărare de obligaţiuni suverane din periferie’, a mai spus Dascălu.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...